'Europa open huis voor criminelen'
Voor vluchtelingen die met levensgevaar de Middellandse Zee oversteken is Europa een fort, voor criminelen een open huis. Zij kunnen doodleuk hun eigen gouden visa kopen: legaal verblijfsrecht dat voor wie niet op geld hoeft te letten in zeker 12 van de 28 EU-lidstaten gewoon te koop is. Het Europees Parlement wil daarvan af.
Lidstaten die met gouden visa werken eisen tegenprestaties in de vorm van investeringen, pittige obligatieleningen of kostbare onroerend goedaankopen, of verpatsen eenvoudig het visum zelf voor veel geld: de prijzen variëren van 250 mille tot 2 miljoen. Zowat het hele Europese Parlement wil dat dit snel ophoudt, en Europa niet langer een toevluchtsoord voor stinkend rijke criminelen is.
Wie nog een gouden visum wil moet op basis van Europese normen worden gescreend, en bovenal moet ook de herkomst van zijn of haar vermogen grondig worden nagegaan. ,,Nu rollen we gewoon de rode loper uit”, aldus Sophie in ’t Veld (D66), die al langer tegen de gouden visa ageert en het onderwerp vandaag op de agenda kreeg.
Vanmiddag bleek dat het hele Parlement het te gek voor woorden vindt dat landen hun verblijfsrecht gewoon in de verkoop doen. Cyprus bijvoorbeeld verdiende er al dik 4 miljard aan, in het straatarme Griekenland barst het van de Chinezen en Russen. Hongarije, dat muren bouwt tegen vreemdelingen, gaf een dikke 6500 visa uit, inclusief de familie meer dan 13.000. Spanje al 30.000, volgens een Spaanse Groene. En ook Nederland faciliteert investeerders met verblijfsrechten volgens een systeem dat er volgens In ’t Veld ‘aan de voordeur mooi uitziet, maar aan de achterdeur lelijk is’.
Nieuwkomers
Het probleem in zowat alle landen: er is geen enkele controle op de nieuwkomers, zodat zelfs mensen uit de directe omgeving van Assad en Poetin en een Chinees die door Interpol werd gezocht zich al fluitend in Europa vestigden. Ze kunnen vervolgens probleemloos de hele Unie rondreizen, en, aldus de Franse Groene en oud-rechter Eva Joly, ze importeren ook hun handel naar hier.
De moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, vorig jaar de lucht in geblazen door een bom onder haar auto, heeft het Parlement op scherp gezet. Eén van haar onderzoeksprojecten betrof de gouden visa, ook op Malta een bloeiende business. De druk op lidstaten neemt daardoor toe, maar de reacties van Transportcommissaris Violeta Bulc – de Commissie stuurde dus weer eens een Commissaris met een totaal andere portefeuille - en Monika Panayotova, namens EU-voorzitter Bulgarije, waren niet direct hoopgevend.
Passen uitreiken, aldus beiden, is een nationale bevoegdheid. Dat neemt niet weg dat de Commissie later dit jaar komt met een inventarisatie van gouden visa-systemen en cijfers over het gebruik dat ervan wordt gemaakt. En een kleine opening van Panayotova: misschien kan Brussel toch eens kijken of wetgeving, met de door het Parlement gevraagde minimumnormen, een optie is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM44
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
-
PREMIUM
Familie al maand afgesloten van de openbare weg: ‘Boodschappen brengen we met kruiwagen naar huis’
Een poort aan de ene kant, een greppel aan de andere. Door een burenruzie is de Vlaamse familie Geys al een maand afgesneden van de openbare weg . Zelfs hun auto's krijgen ze niet meer van hun eigen perceel. Met een website willen ze meer ruchtbaarheid geven aan hun verhaal, maar een oplossing is ver te zoeken.Zoersel -
PREMIUM23
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM27
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
‘Oud-vicepresident Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden’
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.
-
PREMIUMAchtergrond
‘Om de oorlog te winnen, moet Oekraïne de grens over’, en dat doen ze dus ook
-
-
-
Charles Manson-volgelinge Leslie Van Houten wellicht na 52 jaar cel vervroegd vrij
Een volgelinge van de Amerikaanse sekteleider Charles Manson heeft recht op vervroegde vrijlating, heeft een rechtbank in Californië besloten. Een onderzoekscommissie had eerder geconcludeerd dat de 73-jarige Leslie Van Houten ‘geen onredelijk gevaar voor de openbare veiligheid’ meer vormt en berouw heeft van haar misdaad, schrijft de Los Angeles Times. -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”