Volledig scherm
PREMIUM
Een van de extreemrechtse demonstraties in Chemnitz, na een dodelijke steekpartij waarbij twee asielzoekers als verdachten werden opgepakt. © AFP

Europa schrikt van fel nationalisme

Jonge mannen met geweren, een klopjacht op buitenlanders - je zou om minder in paniek raken. In Europa weten we niet hoe we moeten omgaan met extreemrechts.

Volledig scherm
Leden van de Nordic Resistance Movement, een neonazistische beweging, in Stockholm. © EPA

Eén reportage maar, en heel België stond op zijn kop. Het waren namelijk zulke frisse jonge mannen en vrouwen, ze hadden zulke brave ideeën en ze deden zulk verantwoordelijk werk. Kijk maar eens naar hun website. Schild & Vrienden heten ze. Ze rapen met honderden vrijwilligers zwerfvuil in heel Vlaanderen ('Hou Vlaanderen proper'), ze spelen Zwarte Piet in tal van Vlaamse steden en gemeenten ('Steun Zwarte Piet') en maken de Vlaamse jeugd opnieuw weerbaar ('Steun de ruggengraat'). En als ze dat allemaal niet aan het doen waren, verzorgden ze de beveiliging bij toespraken van Theo Francken, de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Hij hoort bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), de grootste partij van Vlaanderen. Want ook dat rekent Schild & Vrienden tot zijn taken: het bewaken van het vrije woord.

Maar ondertussen. 

Ondertussen gaan ze in het verborgene, in gesloten discussiegroepen op internet, tekeer tegen 'luie tyfus-negers', lachen ze om islamofobe cartoons, vinden ze dat Hitler niks verkeerd heeft gedaan wat de joden betreft en schelden ze op 'typische negergeluiden, zoals tamboerijnen en gekrijs'.

Ook gaan er foto's rond van S&V-leden die trots poseren met wapens, want ze zijn 'totally ready', of, zoals hun leider Dries Van Langenhove het uitdrukte: ,,De dag van geweld komt nog wel, hoor.''

  1. Wikileaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    Wiki­leaks-oprichter Assange begint zaak tegen ‘gastheer’ Ecuador om nieuwe huisregels

    WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft al ruim zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange, ooit de strijder van het vrije woord, slijt zijn dagen in een kleine kamer. Grotendeels verstoken van de buitenwereld. Deze week maakte zijn Zuid-Amerikaanse ‘huisbaas’ zijn verblijf een stuk onprettiger, door de huisregels aan te scherpen. Assange pikt de inperking niet en stapt naar de rechter.