Een medewerker van Vereniging Band en Milieu verzamelt rubberkorrels op een voetbalveld van kunstgras van voetbalvereniging Roda 23. De korrels worden op het laboratorium van de brancheorganisatie getest op de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen.
Volledig scherm
Een medewerker van Vereniging Band en Milieu verzamelt rubberkorrels op een voetbalveld van kunstgras van voetbalvereniging Roda 23. De korrels worden op het laboratorium van de brancheorganisatie getest op de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen. © anp

Europa wil schonere korrels in kunstgrasvelden

Europa wil alsnog strengere normen voor het gebruik van rubber korrels in sportvelden. Het gehalte aan mogelijk kankerverwekkende pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) moet terug tot onder een absoluut veilige grens.

Quote

Ik ben blij dat de Commissie nu de richting uitgaat van de veel strengere norm voor speelgoed

Gerben Jan Gerbrandy, D66

De Europese Commissie kiest daarmee voor zekerheid, zo blijkt uit antwoorden op vragen van het Europese Parlement. Twee rapporten, van het Nederlandse RIVM en van het Europese agentschap voor chemische stoffen ECHA, waren tamelijk dubbelhartig. Het RIVM noemde de gezondheidsrisico’s vorig jaar 'praktisch verwaarloosbaar' maar adviseerde toch strengere normen, het ECHA stelde eerder dit jaar vast dat er 'weinig reden tot zorg' zou zijn maar sloot tegelijkertijd de kans op kanker niet uit. 

Ook het ECHA adviseerde strengere normen en een reeks voorzorgsmaatregelen voor wie toch nog op 'oude' velden speelt, zoals een douche na contact met het granulaat, kleren en schoenen meteen uittrekken en bij binnensporten een goede ventilatie. 

Vervangen

,,Ik ben blij dat de Commissie nu de richting uitgaat van de veel strengere norm voor speelgoed. Dat is terecht omdat bijvoorbeeld spelers in het jeugdvoetbal net zoveel met de korrels in aanraking komen als andere kinderen met speelgoed'', aldus D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy, die zich al tijden intensief en kritisch met het rubbergranulaat bezig houdt. Hij verwacht dat voetbalclubs en gemeenten – als eigenaren van sportaccommodaties – de korrels met te veel pak’s nu snel zullen vervangen, ook als ze normaal nog langer waren blijven liggen. ,,Ik kan me niet voorstellen dat iemand daarmee nog risico’s wil lopen.'' Wie de kosten daarvan zou moeten dragen, weet hij niet. Die kunnen fors zijn, zo bleek bij clubs die eerder al voor schonere korrels opteerden. En zeker als de vraag ernaar plotseling explosief toeneemt.

De gewraakte korrels waarmee Brussel nu wil kappen zijn veelal gemaakte van gemalen oude autobanden. Voetbalclubs strooiden het spul tussen hun kunstgras zodat de bal 'natuurlijker' reageert en spelers makkelijker slidings kunnen maken. Maar ook bij andere balsporten zijn de straks verboden korrels al dan niet massaal gebruikt.