Volledig scherm
Europa wil dat de vaccinatiegraad naar 95 procent gaat. © ANP

Europa zet vaart achter vaccinatieplannen

Europa zet vaart achter zijn plannen om de vaccinatiegraad in alle 28 lidstaten fors op te voeren. Tegen 2020 moeten er nationale en regionale vaccinatieplannen zijn, met als doel de vaccinatiegraad tegen mazelen op te voeren naar minstens 95 procent. Ook komen er routinecontroles op school en de werkplek en zijn er plannen voor een gemeenschappelijke vaccinatiekaart.

De plannen van de Commissie, vanmiddag gepresenteerd door Zorgcommissaris Vytenis Andriukaitis, komen op de kop af één week na de aanvaarding van een resolutie door het Europese parlement. Dat luidde de noodklok nadat er in enkele jaren tijd al 200.000 ernstige ziekte- en zelfs enkele sterftegevallen waren genoteerd. Vier lidstaten waar doden vielen – Italië, Frankrijk, Finland en Roemenië – voerden hun vaccinatieactiviteiten op eigen initiatief al op.

Belangrijkste doelen van de commissieplannen zijn de terughoudendheid jegens vaccins aanpakken en de vaccinatiegraad verbeteren, een duurzaam vaccinatiebeleid voor heel Europa op de rails zetten en met Europese initiatieven bijdragen tot een verbetering van de wereldwijde gezondheid. De volgende stap is nu aan de lidstaten, die de plannen moeten goedkeuren.

Met de bewustwording, de allereerste stap van elk actieplan, maakte Andriukaitis vanmiddag meteen zelf al een begin. Vaccinaties redden wereldwijd elk jaar 1- tot 3 miljoen levens, zo verklaarde hij, en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen de komende tien jaar met vaccins nog 25 miljoen meer mensen worden gered.

,,Vaccinatie is één van de krachtigste en meest kosteneffectieve volksgezondheidsmaatregelen die in de 20ste eeuw zijn ontwikkeld. Als arts doet het mij veel verdriet om kinderen te zien sterven ten gevolge van een lage dekkingsgraad, terughoudendheid jegens vaccins of vaccintekorten. Infectieziekten blijven niet binnen nationale grenzen. Een te lage vaccinatiegraad in één lidstaat brengt de gezondheid en veiligheid van burgers in de hele EU in gevaar. Samenwerking op dit terrein is in ons aller belang. Bescherm onze kinderen, vaccineer!'', aldus Andriukaitis.

Quote

Een te lage vaccinatie­graad in een lidstaat brengt de gezondheid en de veiligheid in de hele EU in gevaar

Vytenis Andriukaitis

Mensen met gewetensbezwaren worden niet gedwongen die op te geven, maar ze worden ook niet met rust gelaten. De Europese commissie, aldus Andriukaitis, gaat religieuze leiders uitnodigen om ook deze groepen ‘aan boord’ te krijgen.

Opvallend is dat Andriukaitis, anders dan het parlement vorige week, migratie niet als een extra risicofactor ziet. Het is onderzocht en de vaccinatiegraad ligt in de ons omringende landen niet beduidend lager dan in Europa zelf, aldus de Litouwer. Wel doet Europa al veel om binnenkomende migranten te screenen en waar nodig alsnog in te enten. Brussel helpt daarbij door mensen te trainen en geld en tolken beschikbaar te stellen. 

Volledig scherm
Europees commissaris Vytenis Andriukaitis. © AFP
  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.