Volledig scherm
De GenX-filters op het terrein van Chemours. © AD

Europarlement: GenX 'zeer zorgwekkend'

Brussel moet het gebruik van GenX aan banden leggen door het als ‘zeer zorgwekkende stof’ te classificeren. Met die oproep haken CDA-Europarlementariër Annie Schreijer en twee Duitse collega’s in op een advies van het Duitse milieuagentschap Uba.

De Duitsers willen voor stoffen die ‘persistent, mobiel en toxisch’ zijn, zoals GenX, de antiaanbaklaag in sommige pannen, een aparte categorie in de EU-wetgeving voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen. De drie Europarlementariërs suggereren de Europese Commissie een apart drinkwatercriterium, zodat drinkwaterbronnen beter te beschermen zijn tegen lozingen van gevaarlijke stoffen. Minister Van Nieuwenhuizen, zelf ook oud-Europarlementariër, en de Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn hiervan al langer voorstander.

Drinkwaterbedrijven klagen al geruime tijd dat ze steeds hogere kosten moeten maken om chemische stoffen uit hun oppervlaktewater te halen. In het Zuid-Hollandse drinkwater zijn sporen van GenX teruggevonden, afkomstig van het Dordtse bedrijf Chemours.