Volledig scherm
Ook de Chinese online-gigant Alibaba van Jack Ma moet meer gaan betalen voor het bezorgen van pakketjes in Europa en de VS. © AFP

Europeaan gaat straks meer betalen voor pakketje van Alibaba

Europese webwinkels hoeven niet langer te lijden onder valse concurrentie uit China. Dat land kreeg jarenlang korting op het bezorgen van pakketjes, maar de regels zijn veranderd. Liesje Schreinemacher (VVD) is blij: ,,Onze bedrijven waren hier de dupe van. De pakketjes worden duurder, maar het is wel eerlijker.” 

De situatie is op dit moment als volgt: internationaal is afgesproken (in de Wereldpostunie) dat landen van waaruit een pakket of brief wordt verstuurd een deel van de bezorgkosten betalen in het land waarin de ontvanger woont. Ook is overeengekomen dat zogenaamde ontwikkelingslanden minder hoeven te betalen dan rijke landen. Zo kan hun economie een handje worden geholpen.

Niet eerlijk

Het probleem is nu dat die afspraken in de jaren 60 gemaakt zijn. Zo kan het zijn dat een land als China, dat per jaar ongeveer 27 miljoen pakketjes naar Nederland stuurt (ter waarde van 300 miljoen euro), veel goedkoper uit is dan bijvoorbeeld België, Polen of de VS. De Chinese webwinkel Alibaba is erg populair. ,,Maar je kunt China allang geen ontwikkelingsland meer noemen”, zegt Liesje Schreinemacher. Zij is namens de VVD lid van de liberale Renew Europe-fractie in het Europees parlement, en heeft zich sterk gemaakt voor het veranderen van de regels. ,,We weten allemaal dat er veel potentieel zit in de online-markt. Het is niet eerlijk dat een land als China daar zo’n groot voordeel bij heeft.”

Duurdere pakketjes

Dankzij de Verenigde Staten, die flink herrie hadden gemaakt in de Wereldpostunie, is er nu een akkoord bereikt dat aan deze situatie een eind moet maken. Er komt een overgangsperiode waarin landen vanaf 2021 langzaam hun tarieven voor het bezorgen van onder meer Chinese pakketjes mogen verhogen. ,,Die kunnen dan inderdaad duurder worden”, zegt Schreinemacher. ,,Maar nu dus wel gebaseerd op reële prijzen. Het is nadrukkelijk niet onze bedoeling om de consument op kosten te jagen. Het verstevigt de concurrentiepositie van ons midden- en kleinbedrijf. En dat is in ieders belang.”

De Verenigde Staten mogen hun tarieven overigens onmiddellijk verhogen. Dat komt doordat ze tijdens een crisisoverleg in Genève gedreigd hadden uit de Wereldpostunie te stappen. Volgens een geschrokken WPU-directeur Bishar Hoessein zou dat hebben geleid tot een ‘nachtmerriescenario’. ,,Dan had iedereen opnieuw afspraken moeten maken met de VS. Het zou tot enorme stapels post en pakketten hebben geleid.”

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.