Duizenden Polen protesteerden op 26 juli 2018 voor het paleis van president Andrzej Duda in Warschau om hun afkeuring te tonen nadat hij de nieuwe wetgeving over het Hooggerechtshof had ondertekend.
Volledig scherm
Duizenden Polen protesteerden op 26 juli 2018 voor het paleis van president Andrzej Duda in Warschau om hun afkeuring te tonen nadat hij de nieuwe wetgeving over het Hooggerechtshof had ondertekend. © AP

Europees hof gelast opschorting Poolse tuchtkamer

Polen moet onmiddellijk maatregelen nemen om het werk van de tuchtkamer van het Hooggerechtshof op te schorten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald in een spoedzaak die de Europese Commissie in januari had aangespannen.

De disciplinaire kamer van het Poolse hof kan rechters bestraffen, maar de onafhankelijkheid en onpartijdigheid daarvan is volgens de Europese Commissie niet gewaarborgd. De tuchtkamer is namelijk samengesteld uit rechters die zijn geselecteerd door de nationale raad voor de rechterlijke macht, die weer is gekozen door het door regeringspartij PiS gedomineerde parlement.

De onafhankelijkheid van de rechtspraak in Polen is daarom niet gegarandeerd. Volgens het EU-hof klopt de redenering van Brussel en is het gerechtvaardigd dat de werkzaamheden van de tuchtkamer worden opgeschort. Dat de onafhankelijkheid “mogelijk niet kan worden gewaarborgd, kan leiden tot ernstige schade voor de rechtsorde van de Unie”, aldus de rechters in Luxemburg.

De conservatieve PiS-regering had eerdere waarschuwingen dat de regeling om rechters disciplinair te straffen onrechtmatig is naast zich neergelegd. Omdat dat risico’s op “onherstelbare schade” voor rechters met zich meebrengt en de Poolse rechtspraak verder “verkilt”, wilde het dagelijks EU-bestuur dat het Europees Hof in kort geding spoedmaatregelen zou treffen. Dat is met de vooralsnog tijdelijke opschorting nu gebeurd. Een definitieve uitspraak volgt later.

De Europese Commissie stelt al langer dat de Poolse regering de rechtsstaat ondergraaft vanwege de politieke invloed op de rechtspraak. Het EU-hof heeft Brussel in een aantal eerdere uitspraken gelijk gegeven. Polen is ook verwikkeld in een procedure waardoor het zijn stemrecht in Europese raden kan kwijtraken.

President Andrzej Duda ondertekende in juli 2018 nieuwe wetgeving van de regerende rechts-nationalistische Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS). Die wil controle krijgen over het Hooggerechtshof en andere rechtbanken. Volgens de rechters probeert de PiS-partij hun onafhankelijkheid te breken. ,,De situatie wordt steeds absurder. Monty Python had dit niet kunnen bedenken”, verklaarde een strafrechter in Krakow in februari tegenover deze site. 

 1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.
 2. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.