Een man geeft zijn vingerafdruk af voor een biometrisch paspoort.
Volledig scherm
Een man geeft zijn vingerafdruk af voor een biometrisch paspoort. © anp

Europees Hof Justitie: vingerafdrukken opslaan illegaal

Het centraal opslaan van vingerafdrukken die zijn afgegeven voor een paspoort, is illegaal. Een vingerafdruk mag alleen in het paspoort zelf worden opgeslagen, zo oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag.

De zaak werd aanhangig gemaakt door een Duitser, die weigerde bij de aanvraag van een nieuw Europees biometrisch paspoort zijn vingerafdrukken te geven. Hij vond dit in strijd met de bescherming van persoonsgegevens.

Het EU-hof vindt dit ook. Maar zowel het afnemen van een vingerafdruk en het opslaan ervan in het paspoort zelf zijn 'gerechtvaardigd om elk frauduleus gebruik van paspoorten te voorkomen', zo stelt het EU-hof.

Nederland wilde aanvankelijk vingerafdrukken centraal opslaan, maar zag hier vanaf.

  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?