Een roedel wolven.
Volledig scherm
Een roedel wolven. © Shutterstock

Europees Hof: Wolven alleen afschieten onder strenge voorwaarden

Wolven mogen in Europa alleen preventief worden doodgeschoten als aan heel strikte voorwaarden wordt voldaan. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een Finse zaak over de beschermde diersoort. 

Afschieten mag alleen als grondig is vastgesteld dat er geen andere bevredigende oplossing is, aldus de rechters.
De Finse autoriteiten gaven eind 2015 toestemming om zeven wolven te doden. De ontheffing werd gegeven om overlast en stroperij te voorkomen. Natuurorganisaties stapten vervolgens naar de rechter. Die vroeg het EU-hof om opheldering over wat de Europese habitatrichtlijn voorschrijft over dergelijke praktijken.

Ontheffingsbesluiten moeten duidelijk en precies aangeven welk doel daarmee is gediend, en gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens, zegt het hof. Alleen wijzen op stroperij of mogelijke problemen die de wolven kunnen veroorzaken is niet per se voldoende, hoewel de strijd tegen stroperij op zich wel als reden kan worden aangevoerd.

Het voorzorgsprincipe in de richtlijn schrijft verder voor dat voordat toestemming wordt gegeven, eerst duidelijk moet zijn hoe het staat met de populatie en de gevolgen die het doden van exemplaren heeft. Als hier onzekerheid over is, mag geen ontheffing worden gegeven.

Verdwenen

In België werden een wolvin en haar jongen dood aangetroffen, vermoedelijk omgebracht door jagers.
Volledig scherm
In België werden een wolvin en haar jongen dood aangetroffen, vermoedelijk omgebracht door jagers. © BELGA

Drie wolven die het afgelopen jaar een aantal maanden in het oosten van ons land werden gezien, en daar ook schapen pakten, lijken te zijn verdwenen. De zoogdierenvereniging stelt met zekerheid dat de dieren dood zijn. Of dat een natuurlijke oorzaak heeft of dat de wolven door jagers of stropers zijn gepakt, is niet met zekerheid te zeggen. Er zijn al maanden geen sporen van de dieren aangetroffen.

In België werd eind vorige maand een dode wolvin en haar welpen gevonden. Het gaat om de wolf Naya, die in Belgische Limburg verbleef. Dierenbeschermers gaan ervan uit dat het dier ‘kwaadwillig’ is omgebracht. Er zouden jagers met geweren in de buurt van de wolven zijn gezien met behulp van drones. Er is in totaal 30.000 euro uitgeloofd voor de tip die naar de dader kan leiden.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.