Volledig scherm
Turkse president Tayyip Erdogan © AP

Europees parlement wil afzien van Turkse toetreding

De Europese Unie moet de onderhandelingen met Turkije over toetreding stopzetten, als het land verder afdrijft van Europese democratische waarden. Die oproep deed een grote meerderheid van het Europees parlement vandaag in Straatsburg.

Als Ankara de geplande grondwetswijzigingen doorvoert waarbij president Erdogan meer macht krijgt, dan is het tijd om de kandidatuur te beëindigen. Zo stellen 477 parlementsleden, tegenover 64 tegenstemmers en 97 onthoudingen. Het parlement wil in principe nog wel blijven samenwerken, bijvoorbeeld door de douane-unie met Turkije uit te breiden. 

Europese waarden

Turkije krijgt jaarlijks honderden miljoenen euro's om zich voor te bereiden op de toetreding. Volgens Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) zou dit bedrag moeten worden besteed aan Turken die 'wel geloven in Europese waarden'. 

Maar de Europese Commissie is tot nog toe niet van plan om de onderhandelingen te stoppen. Ook de EU-lidstaten kijken het nog even aan, hoewel de gesprekken met Turkije al een tijdje stilliggen. 

Kritiek

De afwachtende houding van de EU-leiders leidt tot kritiek van onder meer Piri. Ze stelt dat Erdogans autoritaire gedrag wordt gevoed doordat de leiders zich niet krachtig uitspreken tegen zijn beleid. Haar collega Marietje Schaake (D66) vindt dat de leiders 'zwijgen over de grote problemen'.

Van Europarlementariër Esther de Lange (CDA) mogen de onderhandelingen direct worden gestaakt. Als reden voert zij onder meer aan dat Turkije 'christenen systematisch lijkt weg te pesten met confiscaties van kerken'.