Volledig scherm
Kantoorpanden Zuidas © ANP

Europees Parlement zet Nederland op zwarte lijst van fiscaal foute landen

UpdateNederland is een belastingparadijs, vindt het Europees Parlement.  Net als Luxemburg, Malta, Ierland en Cyprus hoort Nederland op een zwarte lijst van fiscaal foute landen. 

Het parlement stemde in Straatsburg in met een motie van Paul Tang (PvdA) om de vijf EU-landen als belastingparadijzen aan te merken. ,,Dit is een historische uitspraak en het helderst mogelijke signaal dat Nederland moet breken met het verleden’’, aldus Tang.

Door agressieve belastingplanning van Nederland lopen andere EU-landen 11,2 miljard aan belastinginkomsten mis. Dat staat in een rapport dat vandaag door het Europees Parlement werd aangenomen.

Veranderen

Volledig scherm
Europarlementariër Paul Tang strijdt al langer tegen brievenbusfirma's. © anp

De EU heeft een zwarte lijst voor belastingparadijzen, maar die betreft alleen landen buiten de EU. Er staan vijftien landen of regio's op, waaronder Aruba, Barbados en Bermuda. Tang: ,,Dat moet veranderen. Nederland en de andere vier EU-lidstaten horen bovenaan de lijst en het wordt tijd dat we dat onderkennen.’’

Het parlement stemde in met een rapport van een speciale commissie die vorig jaar onderzoek naar financiële misdaden en belastingontduiking en -ontwijking deed. Er zou jaarlijks meer dan 900 miljard euro in de EU verloren gaan voor de maatschappij door belastingontwijking en fraude. Nauwere samenwerking tussen de lidstaten en betere opsporing zijn daarom essentieel, stelt het rapport. Het parlement wil dat het vetorecht bij belastingzaken op de schop gaat. Nu kan één lidstaat eindeloos beoogde regelgeving blokkeren.

Het parlement pleit ook voor de afschaffing van ‘gouden visa’ die sommige lidstaten aan buitenlanders in ruil voor tonnen en soms miljoenen aanbieden. Door het gebrek aan transparantie over de herkomst van die sommen wordt geld mogelijk op deze manier witgewassen.

Doorvoerhaven

De roep om juist EU-landen aan te pakken in de strijd tegen belastingontwijking, is niet nieuw. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam riepen daartoe bijvoorbeeld eind 2017 al op, nadat ze hadden vastgesteld dat Nederland de belangrijkste draaischijf was in internationale belastingontwijking. Van al het geld dat belastingparadijzen bereikt, passeert volgens de onderzoekers ongeveer 23 procent ons land.

De onderzoekers betoogden toen dat het onderscheid tussen doorvoerhavens - zoals Nederland - en traditionele belastingparadijzen - Barbados en Bermuda bijvoorbeeld - van cruciale waarde is. ,,Het is wellicht effectiever om doorvoerhavens aan te pakken. Nieuwe belastingparadijzen met lage tarieven duiken constant op. De ideale omstandigheden voor fiscale doorvoerhavens - talloze belastingverdragen, een sterke rechtstaat, een goede reputatie - zijn maar in een paar landen aanwezig.’’

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.