'Europees terugstuurbeleid immigranten is lachertje'
Het Europese terugkeerbeleid is een fiasco. Slechts een miniem aantal illegale immigranten wordt teruggestuurd. Landen van herkomst werken tegen. Dat blijkt uit cijfers waarover de Duitse krant Die Welt beschikt.
Ondanks ferme taal van bondskanselier Angela Merkel en haar Europese collega's komt er bijna niets terecht van de terugkeer van illegale asielzoekers. Veel landen van herkomst werken terugkeer tegen.
Bijna de helft van de immigranten die in Europa aankomen heeft geen recht op een verblijfsvergunning en moet terug - desnoods tegen hun zin. Maar volgens de Duitse krant Die Welt wordt slechts een miniem deel daadwerkelijk uitgezet.
Die Welt beschikt over cijfers van het European Stability Initiative (ESI), een Europese denktank voor Zuid-Oost Europese kwesties. Hieruit blijkt dat alleen de Balkanlanden actief meewerken aan de repatriëring van afgewezen asielzoekers. Met name Afrikaanse landen en landen in het Midden-Oosten werkten terugkeer tegen. Ook Nederland kampt met dit probleem: zo was Marokko weigerachtig over het weer opnemen van afgewezen asielzoekers.
Ontnuchterend
Het ESI keek naar de cijfers voor de immigratielanden Duitsland, Frankrijk, Italië en Zweden. De conclusies zijn ontnuchterend: zo blijkt het nagenoeg onmogelijk om Nigerianen terug te sturen.
Van de 14.000 Nigerianen, wier asielverzoek in 2016 in Italië werd afgewezen, werden slechts 120 uitgezet. Conclusie van Die Welt: Nigerianen blijven in Europa, ook als ze geen recht op verblijf hebben: 'De uitkomst van hun asielprocedure is dus irrelevant.'
Dit nieuws is ook tot Nigeria doorgedrongen: op dit moment komt het grootste aantal immigranten dat in Europa arriveert uit dit Afrikaanse land.
Nigerianen blijven in Europa, ook als ze geen recht hebben op verblijf. De uitkomst van hun asielprocedure is dus irrelevant.
Europese regeringsleiders willen, onder druk van met name populistische partijen, juist de indruk wekken dat alles in het werk wordt gesteld om illegalen uit te zetten. Al in 2015 sprak Angela Merkel, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, van een 'nationale krachtinspanning' die was vereist. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Marco Minniti kondigde in maart aan: ,,We zullen het aantal uitzettingen systematisch laten stijgen, om daarmee een duidelijk signaal af te geven aan allen die naar Europa willen komen."
Lager
Van deze voornemens blijkt weinig tot niets terecht te komen. Het aantal terugkeerders is, volgens Die Welt, zelfs lager dan verwacht. Alleen uitzettingen naar Balkanlanden als Servië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina verlopen succesvol. Voor Duitsland betekent dit, dat van de 25.375 illegale immigranten die in 2016 het land verlieten, slechts 7451 níet naar een Balkanland terugkeerden.
In de afgelopen drie jaar kwamen 1,4 miljoen asielzoekers naar Duitsland. Zo'n 700.000 van hen zouden moeten terugkeren. Maar sommige Duitse deelstaten zetten jaarlijks minder immigranten uit. Ook het aantal vrijwillige terugkeerders neemt af. 'Onze autoriteiten doen aan zelfbedrog', concludeert Die Welt.
In totaal staan op dit moment 570.000 mensen in Duitsland op de lijst om nog in 2017 terug te moeten keren. 'Daar gelooft echter niemand meer in', aldus Die Welt.
Italië bracht in 2014 in totaal 3.495 asielzoekers tegen hun wil terug naar hun land van herkomst. In 2015 waren dit er 2.760, in 2016 steeg dit aantal naar 3.670. In Zweden steeg het aantal uitzettingen licht - van 1.285 in 2014 naar 1.765 in 2016. Tegelijkertijd steeg het aantal mensen dat Zweden zou moeten verlaten in diezelfde periode dramatisch.
Opgedroogd
„EU-landen zijn überhaupt niet in staat om een groot aantal mensen zonder verblijfsvergunning naar hun landen van herkomst terug te sturen", luidt de conclusie van het ESI. Omdat het aantal illegale immigranten uit Balkanlanden is opgedroogd, zal het aantal uitzettingen de komende jaren nog afnemen, zegt het ESI.
Intussen neemt het aantal nieuwkomers dat via de Middellandse Zee Europa probeert te bereiken weer toe, schrijft Die Welt. Zo kwamen in 2016 in totaal 181.436 asielzoekers naar Italië, onder wie 37.551 Nigerianen. Tendens: stijgend. 'Met het aantal immigranten stijgt ook het aantal verdrinkingsdoden', schrijft de krant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie luiaards sterven op luchthaven Luik na uren vast te hebben gezeten in ijskoud, stilstaand vliegtuig
Drie luiaards zijn vorige week zaterdag op de luchthaven van het Belgische Luik doodgegaan nadat ze urenlang in een ijskoud vliegtuig vastzaten. Het vliegveld lag plat vanwege het winterse weer. De Waalse minister van Dierenwelzijn onderzoekt de zaak. -
met video
Eerste demonstranten langs koninklijke route op Aruba
Aan het einde van hun eerste dag op Aruba werden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia voor het eerst tijdens hun rondreis over de Antillen met demonstranten geconfronteerd. -
PREMIUM
Protesten in ontregeld Peru eisen al tientallen levens: ‘Het gaat hard tegen hard’
Peru is al zes weken het toneel van grootschalige protesten na de afzetting en arrestatie van president Pedro Castillo. Zijn opvolger Dina Boluarte kan niks goed doen in de ogen van de vele aanhangers die Castillo nog steeds heeft. ,,Het hele land is ontregeld.’’ -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
-
Israëlisch leger schiet op Gazastrook na onderschepping raketten
Het Israëlische leger zegt dat het vrijdagochtend vroeg raketten heeft afgevuurd richting de Gazastrook. Dat gebeurde nadat de Israëliërs eerder twee raketten onderschepten die vanuit de Gazastrook richting het zuiden van Israël waren afgevuurd. -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Zeker twee doden door overstromingen Nieuw-Zeeland
Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen door de overstromingen die Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, hebben getroffen. Twee anderen worden nog vermist. De stad registreerde vrijdag een recordhoeveelheid regen. Daardoor kwam onder meer de aankomsthal van het grootste vliegveld van het land in Auckland onder water te staan en werd het afscheidsconcert van Elton John op het laatste moment geannuleerd.