Europese Commissie: klok niet meer verzetten in Europa
UpdateDe Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd. Vanochtend onthulde voorzitter Jean-Claude Juncker die intentie al in Duitse media en zojuist heeft de commissie in een persbericht bekend gemaakt dat een voorstel aan het Europees Parlement zal worden opgesteld. ,,De mensen willen het, wij doen het'', zei Juncker.
Delen per e-mail
Het voorstel om het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen, volgt op de enquête die de commissie onder Europeanen hield. Daaruit bleek eerder deze week al volgens ingewijden dat een grote meerderheid het hele jaar door dezelfde tijd wil. Dat zou volgens de respondenten de zomertijd moeten zijn.
De Europese Commissie maakte zojuist de voorlopige resultaten uit de enquête officieel bekend. 4,6 miljoen mensen uit alle 28 lidstaten reageerden. 76% van hen vindt het verzetten van de klok 'een erg negatieve' dan wel 'een negatieve ervaring'. 84% van de respondenten wil een einde van het verzetten van de klok.
De Europese Commissaris van Transport, Violeta Bulc, stelt: ,,De boodschap is duidelijk: 84 procent van de Europeanen willen niet meer dat de klokken worden verzet. We zullen hun advies volgen en bereiden een wetgevingsvoorstel voor om voor te leggen aan het Europees Parlement en de Europese Raad, die dan een besluit zullen nemen." Er werd nergens duidelijk of het voorstel van de commissie het afschaffen van de zomer- of de wintertijd betekent.
De definitieve uitslag van de enquête worden ergens de komende weken gepubliceerd. Eventuele afschaffing moet de instemming hebben van alle 28 lidstaten. De landen mogen dan zelf beslissen of ze de zomer- of wintertijd het hele jaar willen gebruiken.
Praktisch
De commissie heeft eerder gezegd dat het praktischer is als álle lidstaten hetzij halfjaarlijks tegelijk de klok verzetten, hetzij dat allemaal niet doen. Volgens de woordvoerder zou het ,,verrassend'' zijn als de lidstaten nu voor afzonderlijke zomertijdregelingen zouden kiezen.
Lees door onder het kader.
Ook Nederlanders tegen klokverzetten
Van de Nederlanders die hun mening hebben gegeven in de raadpleging over de zomer- en wintertijd heeft 79 procent aangegeven voorstander te zijn van afschaffing. Van de bevolking heeft 0,16 procent meegedaan. Nederland neemt daarmee de 24ste plaats in van de 28 EU-lidstaten.
Bijna vier op de tien Nederlandse respondenten ervaren het jaarlijkse klokverzetten als ,,zeer negatief'' en zo'n 35 procent ,,negatief''. Ruim 10 procent is juist ,,erg positief'', blijkt uit een overzicht.
Duitsland is het land met de meeste deelnemers aan de enquête van de Europese Commissie. Van de Duitse bevolking deed 3,79 procent mee. Oostenrijk en Luxemburg staan qua deelname op plaats 2 en 3. Alleen in Denemarken, Italië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk was het percentage deelnemers lager dan in Nederland.
Griekenland, Malta en Cyprus zijn de enige EU-landen waar een groot deel van de respondenten de bestaande situatie wil handhaven. Het gaat om grofweg de helft.
'Geen referendum'
Van tevoren had de commissie nog benadrukt dat de online enquête geen referendum was. Representatief was de peiling ook niet: van de 4,6 miljoen mensen die hun mening gaven, kwamen er zo'n drie miljoen uit Duitsland. Op basis hiervan valt niet te zeggen hoe 'alle Europeanen' erover denken. Toch pakt de commissie de uitslag nu aan om stappen te zetten om een dossier dat al enige tijd voor discussie zorgt.
Het onderwerp stond in februari al op de agenda van het Europees Parlement. Toen werd er echter niet gekozen voor een afschafvoorstel, maar voor een nieuw onderzoek naar de gevolgen van afschaffing. Dat onderzoek laat nog op zich wachten.
Goed of slecht?
De zomertijd werd in 1977 ingevoerd vanwege de oliecrisis. Op de laatste zondag van maart wordt de klok een uur vooruit gezet, op de laatste zondag van oktober een uur terug.
De zomertijd is al lange tijd onderwerp van discussie in Brussel. Tegenstanders wijzen op de vele nadelen van een aparte zomer- en wintertijd: meer hartaanvallen, meer verkeersongelukken en gezondheidsschade bij vooral jongeren en ouderen. Ook dieren raken van slag door het uur tijdsverschil, stellen ze. Zo geven koeien door het uur tijdsverschil minder melk.
Toch heeft het ook een aantal voordelen. Zo vermindert de zomertijd de misdaad, vallen er minder verkeersdoden en neemt het energieverbruik af. Bovendien is zo'n uurtje langer licht ook gunstig voor horeca en het toerisme.
D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is niet enthousiast. ,,Zouden we onze energie niet ergens anders voor aanwenden?'' Zijn CDA-collega Annie Schreijer is juist erg blij. Dat geldt ook voor Peter van Dalen (ChristenUnie): ,,En nu snel doorpakken zodat we in 2019 de klok niet meer hoeven te verzetten.'' Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat als de zomertijd het hele jaar zou gelden, het op 21 december pas rond 09.50 uur licht is in Nederland.
Bekijk ook: Helemaal van slag door de zomertijd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Enorme kettingbotsing met 134 auto's in Japan tijdens sneeuwstorm
Bij een enorme kettingbotsing in Japan zijn 134 auto's betrokken geraakt. Er viel een dodelijk slachtoffer en 12 mensen raakten gewond. -
Duidelijk signaal Europeanen: stop de zomertijd
Een overgrote meerderheid van de Europeanen wil af van de zomertijd. Dat blijkt uit een online enquête van de Europese Commissie. Van de 4,6 miljoen respondenten wil maar liefst 80 procent stoppen met het verzetten van de klok, meldt de Duitse krant Westfalenpost vandaag op basis van ingewijden. -
De klok met rust laten levert de mens regelmaat en veiligheid op
De Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd. Vandaag nog gaat de commissie een voorstel doen om het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen. Maar wat levert dat ons eigenlijk op? -
PREMIUM
Gedoe met zomer- en wintertijd mag geen minuut langer duren
Een meerderheid van het Europees Parlement wil nog dit jaar de eerste stappen zetten om een einde te maken aan het halfjaarlijkse gerommel met de klok. Zomer- of wintertijd, dat maakt Europa niet uit, als er maar één vaste tijd heel het jaar door geldt. Komend weekend gaat de klok weer een uur achteruit. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.
-
Amerikaanse wapenlobby NRA vraagt faillissement aan
De Amerikaanse National Rifle Association (NRA) heeft vrijdag faillissement aangevraagd. De wapenlobbyclub zegt te willen herstructureren om aan schuldeisers te ontkomen. In de Amerikaanse staat New York, waar de NRA op dit moment gevestigd is, loopt een rechtszaak tegen de groep. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.