Europese enquête: Trump heeft relatie met ons beschadigd
Het presidentschap van Donald Trump heeft de relatie met Europa flink berokkend. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese denktank European Council on Foreign Relations (ECFR).
Delen per e-mail
Om te weten hoe Europeanen denken over de Verenigde Staten onder aanstaand president Joe Biden, is aan ruim 15.000 inwoners van elf Europese landen gevraagd hoe zij aankijken tegen de Verenigde Staten als wereldleider.
Nederlanders blijken zeer kritisch over de verhouding met de Verenigde Staten. Zo gelooft maar veertig procent van de ondervraagden dat de Verenigde Staten onder Biden zal helpen bij het oplossen van internationale problemen zoals klimaatverandering, vrede in het Midden-Oosten en de Europese veiligheid. Dat komt overeen met een eerder onderzoek van Clingendael onder 23.000 Nederlanders. Daaruit bleek dat tachtig procent van de ondervraagden verwacht dat Amerika de komende vijf jaar de bescherming van Europa verder gaat terugschroeven. Daarnaast vindt bijna zeventig procent van de Nederlanders dat het Amerikaanse politieke systeem is ‘versplinterd’.
Onbetrouwbaar
Bijna een derde van alle Europese ondervraagden is van mening dat de Amerikaanse bevolking niet meer te vertrouwen is, omdat ze in 2016 op Donald Trump als president hebben gestemd. In Nederland geldt dat voor een kwart van de ondervraagden. De Nederlandse meningen wijken daarin niet veel af van die van de ondervraagde Duitsers en Fransen. Hongaarse en Poolse ondervraagden zijn hun vertrouwen in de Amerikanen echter nog niet verloren. Meer dan dertig procent vertrouwt de Amerikaanse bevolking nog steeds en voor bijna veertig procent is het om het even.
Opmerkelijk in het onderzoek is ook dat de Oost Europese landen als Polen en Hongarije, in tegenstelling tot West Europese landen, vinden dat het politieke systeem in de Verenigde Staten ‘zeer goed’ functioneert. Meer dan de helft van de ondervraagde Polen en Hongaren zijn van mening dat het goed gaat met de Amerikaanse politiek. Daar denken de inwoners van West Europese landen anders over. Net als het grootste deel van de Nederlanders, zijn vooral de Duitsers, Engelsen en Fransen kritisch over het functioneren van de Amerikaanse politiek.
De escalatie van de politieke ontwikkelingen, met meest recentelijk de bestorming van het Capitool in Washington, was op het moment van het onderzoek nog niet te voorzien. Zes op de tien Europeanen hebben echter verklaard dat ze het Amerikaanse politieke systeem als gebroken beschouwen.
Conflict met China
Uit de peiling komt naar voren dat de bereidheid onder Europeanen om de Verenigde Staten te steunen bij mogelijke internationale conflicten zeer beperkt is. In elk van de elf landen is minstens de helft van de ondervraagden van mening dat hun regering een neutraal standpunt moeten innemen bij een conflict tussen de Verenigde Staten en China. In geen enkel land zou een meerderheid de kant van Washington kiezen.
Opvallend in het onderzoek is dat tien procent van de Nederlanders de kant van China zou kiezen tijdens een conflict. Dat is het hoogste aantal van de elf landen.
Door de troebele relatie met de Verenigde Staten, vertrouwt de Europese bevolking steeds meer op wederzijdse steun binnen Europa. Het onderzoek van ECFR toont aan dat de nieuwe Amerikaanse regering onder leiding van Joe Biden alle reden heeft om niet alleen bang te zijn voor de verdeeldheid in de Verenigde Staten zelf, maar ook voor de stemming van Europeanen wanneer Amerika terugkeert op het wereldtoneel, aldus de auteurs van de studie tegen de Süddeutsche Zeitung.
Bekijk hieronder onze video’s over de Amerikaanse president Trump:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUMWelkom 2021
Een kijkje in de toekomst: China als wereldleider en meer oorlog en onrust
Een ding weten we al zeker voor 2021: in het Westen drukt de coronapandemie nog wel een tijdje haar stempel op ons leven. Ook klimaatzorgen, meer migranten, het vertrek van bondskanselier Merkel en de toenemende dominantie van China zullen de gemoederen dit jaar bezighouden. -
Woeste vader onthoofdt dochter (17) vanwege verboden relatie: ‘Hij was rustig en huilde niet’
In Noord-India is woensdag een man aangehouden op verdenking van het onthoofden van zijn eigen dochter. Dat deed hij nadat hij haar in bed zou hebben aangetroffen met een nieuwe vriend die hij niet mocht. De gruwelijke moord is in het land als een bom ingeslagen en wakkert het debat over eerwraak opnieuw aan. ,,Er moet een aparte wet komen voor het omgaan met eerwraak”, stelt een van de grootste vrouwenrechtenorganisaties in India tegen lokale media. -
PREMIUM
Na de bestorming van het Capitool: wordt de boze burger in Nederland ook gewelddadig?
Is met de bestorming van het Capitool ook het hek van de dam voor boze burgers in Nederland? Of blijft het hier bij een ingeramde deur van een provinciehuis en bedreigingen op sociale media? -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.”
-
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
video
Harry en Meghan-interview is ‘rauw, onthullend en zeer beschadigend voor het paleis’
Het langverwachte interview dat prins Harry en Meghan Markle deze nacht aan Oprah Winfrey gaven, is een publicitaire ramp voor de Britse koninklijke familie. Hoe reageren de Britse en Amerikaanse media? -
PREMIUMvideo
Na negen maanden arriveren de eerste coronavaccins in Afrika: ‘Een hoopvolle week’
Zuidoost-Afrika veert op nu ook daar coronavaccins worden afgeleverd. Lieke van de Wiel, de Nederlandse adjunct-directeur van Unicef voor die regio, ziet dat armoede er sterk is toegenomen als gevolg van de pandemie.