Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte. De Europese Groenen vinden dat hij alleen maar de voordelen van Europa wil. © ANP

Europese Groenen: 'Genoeg van de bullshit van Rutte'

De Europese Groenen hebben het helemaal gehad met premier Mark Rutte. Die wil voor Nederland wel de voordelen van Europa, maar niet de nadelen, stellen ze.

'Bullshit',  'leugens', 'intellectueel oneerlijk'. Fractieleider Philippe Lamberts, een Franstalige Belg, schuwde vanmorgen de grote woorden niet toen een journalist de Groenen vroeg hoe zij staan tegenover de minderheid van lidstaten die het niveau van de Europese uitgaven voor de voorzienbare toekomst wil bevriezen.

 Zijn Duitse medefractieleider Ska Keller legde uit dat landen als Oostenrijk en Nederland inderdaad geen hogere EU-begroting willen (voor de periode 2021/2027), maar ook niks willen inleveren op hun regiosteun: ,,Ik zie niet goed in hoe dat kan samengaan.''

Waarna Lamberts in een authentieke colère losbarstte: ,,Ik zou willen afrekenen met de bullshit, want ik heb daar geen ander woord voor, van mensen die denken dat je een muntunie kunt hebben zonder geldoverdracht. Dat is intellectueel incorrect. Nederland zelf is ook geen homogeen land. Ook daar heb je interne transfers tussen de rijkere en armere delen van het land. Dat is zo in Duitsland, dat is zo in Oostenrijk, dat is zo in Finland, dat is overal zo. Dus zeggen: 'Als andere mensen hetzelfde doen als wij, gaat alles goed' is een leugen. Ik heb het helemaal gehad met de Ruttes van deze wereld die de hele tijd dezelfde bullshit verkopen. Of je gelooft dat Europa bijeen hoort en je betaalt een prijs omdat er ook voordelen vastzitten aan het lidmaatschap, of je wil dat niet en dan stap je maar uit de muntunie. Maar dat is dan ook het einde van Europa.''

Het parlement stemt donderdag over een forse verhoging van de meerjarenbegroting, over zeven jaar 300 miljard erbij. Lamberts gaat vóór stemmen. 

  1. ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschreven’

    ‘May waarschuwt Rutte: zonder hulp is brexit-deal ten dode opgeschre­ven’

    De Britse premier Theresa May zou Mark Rutte gisteravond hebben gewaarschuwd dat achttien maanden onderhandelen over de brexit voor niets zijn geweest als de andere EU-landen haar nu niet tegemoet komen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Het privéoverleg, waar ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron bij waren, kwam na een paar zeer moeilijke dagen voor May in Brussel.