Europese leiders na uren eens over sancties tegen Belarus
UPDATEDe Europese leiders zijn het na urenlang onderhandelen eens geworden over de betrekkingen met Turkije én sancties tegen Belarus. Ook Cyprus, dat strafmaatregelen voor Belarus blokkeerde zolang de EU niet fermer optreedt tegen Turkije vanwege illegale gasboringen in zee bij het eiland, is akkoord, bevestigen Brusselse bronnen. Premier Rutte vindt de sancties tegen Belarus ‘laat, maar niet te laat’.
Delen per e-mail
Vrijdag worden de sancties tegen een veertigtal mensen in en rond het regime van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko via een schriftelijke procedure van kracht, zei EU-president Charles Michel na afloop van het beraad. De EU erkent de herverkiezing van Loekasjenko niet en vraagt om nieuwe, eerlijke verkiezingen.
De sancties zijn gericht tegen mensen die betrokken zijn bij de vermeende verkiezingsfraude en het ongenadig hard optreden tegen demonstranten en leden van de oppositie.
Rutte: Laat, maar niet te laat
De sancties die de Europese Unie na wekenlang oponthoud neemt tegen Belarus komen laat, maar niet te laat, vindt premier Mark Rutte. Ze zijn nog altijd een belangrijk politiek signaal, aldus de minister-president. Ook al hebben de Belarussen die strafmaatregelen boven het hoofd hangen alle tijd gekregen om zich daartegen te beschermen.
De EU stelt dat de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko de verkiezingsoverwinning begin augustus heeft gestolen en eist een einde aan diens brute optreden tegen demonstranten. Maar het lukte de lidstaten maar niet om strafmaatregelen te nemen, doordat Cyprus pas wilde instemmen als de EU ook fermer zou optreden tegen Turkije.
De veertig Belarussen die straks niet meer naar de EU mogen reizen en wier banktegoeden worden bevroren, hebben die maatregelen al maanden zien aankomen en hebben bijvoorbeeld hun geld mogelijk al weggesluisd. Maar dat maakt de sancties niet tandeloos, meent Rutte. Die dienen ook om ,,te zeggen tegen Belarus: we erkennen deze president niet en we zijn bereid daarvoor vergaande maatregelen te nemen”, aldus de premier.
Loekasjenko zelf zou voorlopig aan sancties ontkomen, al is Nederland daarop volgens Rutte niet per se tegen. Een aantal EU-landen wil de lijnen met de Wit-Russische leider voorlopig openhouden in de hoop op een politieke oplossing.
Bij meerdere lidstaten groeide afgelopen het ongeduld en de wrevel over Cyprus. De kleine lidstaat probeerde sancties tegen Wit-Rusland uit te ruilen tegen strafmaatregelen voor Turkije ,,alsof het op de tapijtjesmarkt stond”, tandenknarste een EU-diplomaat. Rutte ziet in de langdurige blokkade door één enkele lidstaat opnieuw reden om een eind te maken aan het veto van ieder EU-land over sancties.
Turkije
Sancties tegen Turkije komen er vooralsnog niet. Michel zei dat de EU de recente voorzichtige toenadering tussen Griekenland en Turkije steunt en riep de twee landen op de dialoog te verdiepen. Turkije en Griekenland zijn de laatste dagen via de NAVO in gesprek met elkaar.
De Turken zoeken naar nieuwe fossiele energiebronnen voor zowel de kust van Griekenland als die van Cyprus. Die worden door de EU als illegaal beschouwd.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wees erop dat Ankara niet eenzelfde toenadering zoekt tot Cyprus als tot Griekenland. De provocerende boringen moeten stoppen, zei ze. ,,We verwachten dat.’’ Von der Leyen zei dat Brussel de instrumenten heeft om bij wangedrag direct sancties in te stellen, maar dat liever niet doet omdat dialoog de voorkeur heeft.
De betrekkingen van de EU met Turkije worden op de decembertop opnieuw besproken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nachtelijk akkoord: Europa gaat CO2-uitstoot met minstens 55 procent verminderen
Europa heeft afgelopen nacht een nieuwe stap gezet naar klimaatneutraliteit in 2050. Onderhandelaars van de drie instellingen – Commissie, Raad en Parlement – kwamen overeen de klimaatneutraliteit, en een tussentijdse vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent in 2030, vast te leggen in een Klimaatwet. -
PREMIUM
Bierdrinkers worden vaker gestoken door muggen, en andere weetjes over beestjes
Het tekenseizoen is begonnen, dus controleer je lichaam goed. Maar er liggen meer beestjes op de loer om je te steken en te bijten. Wie hebben het op jou gemunt? -
VIDEO
Apple onthult flinterdunne iMac in zeven verschillende kleuren
Apple heeft tijdens een presentatie zijn iMac-computer compleet in het nieuw gestoken. De vernieuwde variant is flinterdun en verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. -
PREMIUMVIDEO
Sobere uitvaart prins Philip brengt Harry en William nader tot elkaar
Prins Philip is vanmiddag bijgezet in de koninklijke grafkelder van St. George's Chapel in Windsor Castle. De uitvaart symboliseerde een jaar waarin de coronapandemie Groot-Brittannië in zijn greep hield. Het was stijlvol maar tegelijk sober en zielloos. Met in de schaduw de vete tussen zijn kleinzonen: prins William en prins Harry. -
PVV trekt sancties tegen Rusland in twijfel, Blok houdt eraan vast
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is niet van plan de sancties tegen Rusland te heroverwegen. Oppositiepartij PVV wil dat die sancties stoppen, omdat ze volgens Kamerlid Raymond de Roon ‘evident niet werken’ en ‘ook heel veel geld kosten’.
-
PREMIUM
Laatste dag in zaak George Floyd, lot agent ligt in handen van twaalf juryleden
Het is nu aan de jury: is de Amerikaanse agent Derek Chauvin verantwoordelijk voor de dood van George Floyd? In Minneapolis komt een uitspraak dichterbij in de zaak tegen de man die wereldwijde antiracismeprotesten ontketende. -
PREMIUMIngenuity / Video
Eerste testvlucht Marshelikopter groot succes: ‘Dit maakt geavanceerde technologie zo opwindend’
We kunnen vliegen op Mars! De eerste testvlucht met helikopter Ingenuity is een groot succes en een mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart: voor het eerst is er met een helikopter op een andere planeet gevlogen. -
Koken & eten
Dit is waarom je moet oppassen met het gebruik van bakpapier
Groente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.