Volledig scherm
Premier Mark Rutte bij aankomst in Brussel. ,,We gaan proberen het niet te laat te maken.” © AP

Europese leiders praten verder over topjobs: ‘Hoop dat het niet te lang duurt vandaag’

De Europese leiders zijn vanochtend weer bijeengekomen voor hun onderhandelingen over de topjobs. Premier Mark Rutte stapte iets voor half 11 uit zijn auto. ,,Ik hoop dat het vandaag niet al te lang gaat duren.”

De premiers en presidenten waren gistermiddag na een doorwaakte nacht uit elkaar gegaan, omdat ze het niet eens konden worden over de verdeling van de belangrijkste banen in de Europese Unie. Het gaat om kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, de Europese Raad en het parlement, en er moeten ook een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en een nieuwe president van de Europese Centrale Bank komen.

Appen en sms’en

Volledig scherm
Frans Timmermans. © REUTERS

Een hele klus, dus, beaamde ook Rutte. ,,Naar elke functie wordt gekeken in combinatie met andere functies.” De afgelopen 24 uur is er volgens hem druk onderling getelefoneerd, ge-appt en ge-sms’t, met als uiteindelijke doel dat een meerderheid voor vier kandidaten. De premier wilde opnieuw geen namen noemen, ook niet die van Frans Timmermans. Die geldt nog steeds als een van de favorieten voor de belangrijkste baan, die van voorzitter van de Europese Commissie.

Maar hij kan ook nog steeds op flinke tegenstand rekenen. De Tsjechische premier Andrej Babis zei het onomwonden: ,,Timmermans is voor ons totaal onacceptabel.” Behalve Tsjechië zijn ook Polen, Hongarije, Slowakije en Italië verklaarde tegenstanders van de Nederlander. Maar ze zijn niet met genoeg om hem tegen te houden (Timmermans heeft de stem van 22 landen nodig). Het probleem zit hem bij twijfelaars als Roemenië, Cyprus, Ierland, Letland en Kroatië.

Lege zetel

Intussen is in Straatsburg ook het nieuwe parlement voor de eerste keer bijeengekomen. Timmermans, ook nog steeds de leider van de PvdA-delegatie, heeft zich niet vóór de deadline van vanochtend aangemeld om zitting te nemen. Zijn zetel blijft leeg zolang de onderhandelingen over zijn mogelijke benoeming tot voorzitter van de Commissie nog lopen. Als Timmermans niet naar het parlement komt, wordt Agnes Jongerius delegatieleider.