Volledig scherm
© Interpol

'Europese Postergirl IS springlevend en zwanger'

De twee 'postergirls' die begin dit jaar Oostenrijk hebben verlaten voor een bestaan bij de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië zijn beiden springlevend. Ook zijn de twee tienermeisjes in verwachting, dat meldt Central European News.

Eerder waren er geruchten dat een van de twee Bosnische meisjes vermoord zou zijn, maar die informatie blijkt nu dus niet te kloppen. Samra Kesinovic (16) en Sabina Selimovic (15) zouden via sociale media contact hebben opgenomen met vrienden in Oostenrijk om hen te laten weten dat ze nog in leven zijn, meldt New York Post.

Het gesprek tussen de meisjes en hun vrienden gebeurde gisteren via een anoniem WhatsApp-account. Naar verluidt vertelde Kesinovic dat ze nog leeft en de geruchten over haar dood niet waar zijn. Uit het gesprek zou ook blijken dat de beide meisjes zwanger zijn. 

Controle door jihadisten
Autoriteiten waarschuwen dat strijders van IS mogelijk achter de internetberichten zitten, omdat jihadisten waarschijnlijk de volledige controle over de meisjes hebben en nooit zouden toestaan dat ze sociaalnetwerksites gebruiken.

Autoriteiten in Oostenrijk konden niet bevestigen of de meiden in leven zijn en of ze een kind verwachten. 'We vermoeden wel dat ze alletwee getrouwd zijn', aldus een woordvoerder van de Oostenrijkse politie die samen met Interpol onderzoek voert naar de meiden. Volgens CEN zijn de meisjes getrouwd met Tsjetsjeense jihadisten in Syrië.

Vertrek
Wie of wat het duo overgehaald heeft om in april van dit jaar naar Syrië te vertrekken, is nog onduidelijk. Volgens eerdere berichten hadden ze voor hun vertrek wel contact met Tsjetsjeense jongeren en bezochten ze een moskee.