Volledig scherm
© AP

Europese regels voor bodyscanners op luchthaven

Europese luchthavens die zogeheten 'bodyscanners' willen gebruiken moeten vanaf midden december voldoen aan nieuwe EU-regels. Tot nog toe mocht elke lidstaat de scanners naar eigen goeddunken gebruiken, maar straks gaan uniforme normen gelden voor de hele EU.

Dat heeft de Europese Commissie vandaag bekendgemaakt. Vooral het Europees Parlement had aangedrongen op eensluidende normen in alle lidstaten.

Bodyscanners worden in de EU momenteel gebruikt op Schiphol en op enkele vliegvelden in Groot-Brittannië, en uitgetest in enkele andere landen. De nieuwe regels beogen de privacy en de gezondheid van de passagiers te verzekeren.

De beelden van de scanners mogen niet worden opgeslagen. Alleen geautoriseerd personeel mag ze bekijken, en alleen in een aparte ruimte zodat de screener de passagier niet ziet. De passagier moet voor hem onherkenbaar zijn. De reiziger moet tevoren worden ingelicht dat een controle met bodyscanners plaatsvindt, en hij heeft het recht om een ander soort veiligheidscontrole te vragen.

Volgens eurocommissaris Siim Kallas (Verkeer) vergroten bodyscanners de veiligheid van de passagiers, omdat zij beter kunnen vaststellen of iemand gevaarlijke voorwerpen of stoffen op zijn lichaam meevoert. Bodyscanners kunnen zowel metalen als niet-metalen objecten 'zien'. De veiligheidscontroles verlopen er sneller door en passagiers hoeven niet meer met de hand gefouilleerd te worden.

Overigens mogen alleen scanners gebruikt worden die geen gebruik maken van röntgenstraling. Er wordt gewerkt aan een nieuw soort bodyscanner, die geen beeld van de passagier meer geeft maar een soort staafdiagram waarin de aanwezigheid van bepaalde stoffen wordt weergegeven