Europese Unie geeft 2000 euro aan elke migrant die Griekse eilanden verlaat

VideoAsielzoekers die de Griekse eilanden vrijwillig verlaten, krijgen een vergoeding van 2000 euro van de Europese Unie. De regeling geldt voor een maand en moet de druk op de overvolle vluchtelingenkampen verlichten. 

De regeling is ‘uiteraard’ niet bedoeld voor vluchtelingen die geen veilige plek hebben om naar terug te keren, maar is gericht op economische migranten. ,,Zij die weten dat ze waarschijnlijk geen positieve asielzoekersstatus krijgen, zouden geïnteresseerd kunnen zijn om terug te gaan”, verklaart Ylvia Johansson, de EU-commissaris voor binnenlandse zaken. De ‘vertrekpremie’ is een maand geldig, om te voorkomen dat het juist een aanzuigende werking heeft.

De Europese Unie hoopt dat 5000 mensen van het aanbod gebruik gaan maken, al is onduidelijk hoeveel mensen op de Griekse eilanden vluchtelingen zijn en hoeveel economische migranten. Er bestond al een regeling voor vrijwillige terugkeerders, maar die was met 370 euro een stuk soberder. Daar hebben sinds 2016 18.151 mensen gebruik van gemaakt, van wie een kleine 4000 op de Griekse eilanden verbleven.

Onacceptabel

De situatie in de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden is ‘totaal onacceptabel’, zegt Johansson. Nog voor de recente spanningen aan de Turks-Griekse grens, waardoor een nieuwe vluchtelingenstroom op gang werd gebracht, zaten er al ruim 36.000 asielzoekers in opvangkampen op vijf Griekse eilanden, bedoeld voor 5400 mensen. Ze leven er in kleine tenten, zonder elektriciteit, verwarming of warm water. 

Veruit het grootse en bekendste kamp, Moria op Lesbos, vangt meer dan 20.000 mensen op in iets dat inmiddels meer lijkt op een tentenjungle. De situatie daar liep twee weken geleden uit de hand, toen Nederlandse hulpverleners van de Stichting Bootvluchteling een woedende menigte werden aangevallen door agressieve tegenstanders van het vluchtelingenbeleid op Lesbos. De grote onrust leidt tot confrontaties tussen de bevolking en hulpverleners.

De laatste tijd lopen de spanningen hoog op rond het vluchtelingenprobleem. Boze bewoners van het Griekse eiland Lesbos hinderen een groep vluchtelingen in een rubberboot om aan land te komen. Ze schreeuwen: ‘De grens is gesloten! Waarom komen jullie hier?’

Nieuwe asielzoekers komen begin maart aan op Lesbos, nadat de Turkse president Erdogan de Turkijedeal opschortte.
Volledig scherm
Nieuwe asielzoekers komen begin maart aan op Lesbos, nadat de Turkse president Erdogan de Turkijedeal opschortte. © EPA