Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Europol: IS kan in toekomst vrouwen inzetten voor aanslagen

IS-vrouwen hebben voornamelijk een rol als echtgenoot en moeder, maar dat kan makkelijk veranderen in een meer gewelddadige rol ‘als IS daar strategische behoefte aan heeft’. Dat kan inhouden dat ook vrouwen worden ingezet voor het plegen van aanslagen. Dat concludeert de Europese politieorganisatie Europol na een studie van IS-propaganda over de afgelopen jaren.

In de propaganda van de terroristische organisatie wordt de vrouw vooral neergezet als echtgenoot van de strijder. Ook stelt IS dat ‘de offensieve jihad niet verplicht is voor vrouwen en dat de eer van de vrouw meer ligt in het produceren van nieuwe jihadisten dan in het zelf een strijder zijn’. ,,Maar vanaf eind 2017 heeft IS ook vrouwen expliciet opgeroepen te strijden en die strijd voor vrouwen gelegitimeerd”, aldus de politieorganisatie in een vanochtend gepubliceerd rapport.

Volgens Europol zijn er voorbeelden van vrouwen die bereid zijn geweld te plegen als hun ideologie het toelaat. ,,Het is nu nog niet hun rol, maar dat kan makkelijk veranderen als de organisatie er strategisch behoefte aan krijgt.” De onderzoekers wijzen daarbij ondermeer op de propaganda die IS heeft verspreid over de mujahidat, vrouwen die fysiek meevochten met de profeet. Er zijn in Europa enkele voorbeelden van verijdelde aanslagen waarbij vrouwen betrokken zouden zijn geweest.

Reorganiseren

De hoeveelheid propaganda die IS verspreidt, is de afgelopen periode afgenomen vanwege het verdwijnen van het kalifaat. De terreurgroep is daarmee haar grondgebied kwijt en moet zich reorganiseren. Duizenden (buitenlandse) strijders zijn omgekomen of zitten in gevangenissen. Veel van hun vrouwen en kinderen zitten in detentiekampen in Noord-Syrië. Onder hen ook honderden vrouwen en kinderen uit West-Europa. In Nederland en andere Westerse landen woedt een felle discussie of die vrouwen en kinderen teruggehaald moeten worden.