Volledig scherm
© EPA

‘Evacuatieplan voor Britse koningin ligt klaar in geval van brexitrellen’

De Britse autoriteiten hebben enkele noodactieplannen klaarliggen om leden van de Britse koninklijke familie te evacueren, indien er volgende maand tumult zou uitbreken in Londen naar aanleiding van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat berichten Britse media vandaag.

,,Deze noodevacuatieplannen bestaan al sinds de Koude Oorlog, maar worden nu nieuw leven ingeblazen indien er maatschappelijke onrust zou uitbreken in het geval van een no-dealbrexit’’, bericht de Sunday Times op gezag van een anonieme bron binnen de Britse overheid.

Ook de Mail on Sunday schrijft op de hoogte te zijn van plannen om de koninklijke familie, inclusief koningin Elizabeth, onder te brengen op veilige plaatsen buiten Londen indien de situatie daarom vraagt.

Geen goedkeuring

De Britse premier Theresa May slaagt er voorlopig niet in om het brexitakkoord dat ze onderhandelde met de EU goedgekeurd te krijgen in het parlement. Momenteel nemen overheden en bedrijven maatregelen om zich voor te bereiden op een ‘no deal’-brexit indien het land op 29 maart zonder akkoord uit de EU zou stappen.

De conservatieve Jacob Rees-Mogg, een fervent voorstander van de brexit, zegt dat de noodplannen aantonen dat er onder de Britse autoriteiten onnodige paniek bestaat over een no-dealbrexit. Zelfs tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog bleven vooraanstaande Britse royals in Londen, haalt hij aan.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.