Even zitten in Venetië? Maximaal 500 euro boete

VIDEOIn de strijd tegen het ‘lompe’ toerisme werkt Venetië aan een drastische maatregel: een zit- en ligverbod op straat. Het idee komt uit de koker van burgemeester Luigi Brugnaro. Bij invoering zouden overtreders een boete van 50 tot 500 euro kunnen krijgen.

Het ingrijpende voorstel zal volgende maand aan de orde komen in de gemeenteraad van de Italiaanse stad. Het zal geen hamerstuk zijn omdat er onder meer verzet is van de Vijf Sterren Beweging. Deze partij speelt een hoofdrol in de nationale regering maar zit in Venetië in de oppositie. Ook activistische groepen in de stad willen niets weten van een zit- en ligverbod.

,,Er is al zo’n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen’’, zegt Marco Gasparettini, leider van de Gruppo Aprile 25. ,,Alles je erop wilt toezien dat iedereen zich houdt aan alle verboden, zal je nog eens 5000 extra controleurs moeten aanstellen.’’

Quote

Er is al zo’n lange lijst van dingen die hier verboden zijn. Er is bijna niets meer dat je nog mag doen

Marco Gasparettini, Gruppo Aprile 25

Pootjebaden

Momenteel geldt al een zitverbod voor specifieke plekken in Venetië, op trappen bij monumenten en bijvoorbeeld de zuilengalerij rond het San  Marcoplein. Er wordt ook gedacht aan een verbod op muziek in boten. Mensen kunnen al worden beboet voor dronkenschap, zwemmen en pootjebaden in de beroemd kanalen. Het eten van een snack op straat wordt eveneens aangepakt.

Volledig scherm
Een agente legt jonge toeristen uit dat het verboden is om te gaan zitten op de trappen rond het San Marcoplein. Foto Luca Zanon/Getty Images) © Getty Images

'Engelen'

Elke zomer patrouilleren er al zogeheten ‘engelen van etiquette’ door de straten van Venetië. Zij moeten erop toezien dat toeristen zich aan alle regels houden. Zij verwijzen bezoekers ook naar speciaal ingerichte picknickplekken, op enige afstand van alle topattracties. Weinig mensen zijn op de hoogte van het bestaan daarvan. 

Paola Mar, verantwoordelijk voor het toerisme, hamert erop dat de stad ‘niemand wil criminaliseren’. ,,De engelen willen alleen dat iedereen de stad en haar regels respecteert.’’ Venetië worstel al vele jaren met het massa-toerisme. Elke dag krijgt de stad 60.000 dagjesmensen op bezoek. De meesten komen aan met cruiseschepen. 

Volledig scherm
Op het San Marcoplein in Venetië is het altijd zo druk dat je over de hoofden kunt lopen. © anp
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na loos alarm schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na loos alarm schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde echter niets op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.