Volledig scherm
Nelson Mandela in 2005 © AFP

'Ex-CIA-agent bekent rol bij arrestatie Mandela'

Een tip van de Amerikaanse geheime dienst CIA zorgde ervoor dat Nelson Mandela in 1962 door het Zuid-Afrikaanse regime werd opgepakt en voor 27 jaar in de cel belandde. Dat heeft de voormalige consul van de VS in het Zuid-Afrikaanse Durban en CIA-medewerker Donald Rickard gezegd tegen regisseur John Irvin.

Quote

Hij had een oorlog in Zuid-Afri­ka kunnen uitlokken

Donald Rickard

Rickard was destijds viceconsul van de VS in Durban. Hij zou tot 1978 gewerkt hebben voor de CIA. The Sunday Times schrijft dat hij de onthullingen deed in maart, twee weken voor hij zou sterven.

Regisseur John Irvin sprak met Rickard toen hij werkte aan zijn film 'Mandela's gun', die gaat over de laatste maanden van Mandela in vrijheid, voor zijn arrestatie en opsluiting gedurende 27 jaar. De film wordt deze week vertoond tijdens het filmfestival in Cannes.

De ex-CIA-agent Rickard vertelde aan de regisseur hoe Nelson Mandela gearresteerd werd toen hij van Johannesburg naar Durban reisde. ,,Ik had ontdekt wanneer hij zou aankomen en hoe hij zou reizen. Op dat punt was ik betrokken en daardoor werd Mandela opgepakt", zei Rickard.

Rickard claimt dat de Amerikanen er destijds van overtuigd waren dat Mandela, advocaat en politiek actief in het ANC, geheel onder controle van de Sovjet-Unie stond. ,,Hij had een oorlog in Zuid-Afrika kunnen uitlokken. De Verenigde Staten hadden zich dan tegen hun zin in daarin moeten mengen en dat had slecht kunnen aflopen. Daarom moest Mandela gearresteerd worden", besluit Rickard.

'Altijd al gedacht'
Het ANC heeft volgens media in Zuid-Afrika gezegd dat de bewering bevestigt wat de partij altijd al heeft gedacht. Mandela werd in 1964 veroordeeld wegens het voorbereiden van een guerrillaoorlog met de bedoeling het apartheidssysteem omver te werpen. Hij kwam in 1990 vrij. Van 1994 tot 1998 was hij president. Hij stierf in 2013, op 95-jarige leeftijd.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.