Volledig scherm
Donald Trump. © Getty Images

Ex-huisarts: 'Trump verzon stralende gezondheidsverklaring'

De prachtige gezondheidsverklaring die Donald Trump in 2015 als presidentskandidaat kon overleggen kwam niet van zijn toenmalige huisarts, maar werd door de patiënt zelf gedicteerd. Dat onthulde dokter Harold Bornstein, die 39 jaar zijn arts was, vannacht tegenover de nieuwszender CNN.

,,Hij dicteerde de hele verklaring. Ik heb die niet gemaakt”, aldus Bornstein. De gezondheidsverklaring baarde destijds het nodige opzien vanwege het overdreven taalgebruik, dat erg deed denken aan Trumps ronkende stijl. ,,Zijn fysieke kracht en zijn uithoudingsvermogen zijn buitengewoon. Als hij wordt gekozen, kan ik onweerlegbaar bevestigen, zal hij het meest gezonde individu zijn dat ooit tot president is gekozen'', zo stond er. Verder zou Trumps bloeddruk niet minder dan ‘verbazingwekkend uitmuntend’ zijn geweest en zou de president in 2014 ruim zeven kilo zijn afgevallen. Bewijzen daarvoor werden niet gegeven. De prachtige gezondheidsverklaring kwam in de tijd dat Trump tijdens zijn campagne steeds de fysieke geschiktheid van zijn uitdager, Hillary Clinton, in twijfel trok. Het Witte Huis weigert commentaar te geven op de onthulling.

Dossier

Bornstein was nog niet klaar en ging verder op een andere zender. Op NBC News verklaarde hij dat medewerkers van Donald Trump in februari onaangekondigd het medische dossier van de president bij hem hadden weggehaald. Dokter Harold Bornstein vertelde geschokt te zijn geweest door het voorval, juist omdat hij zo lang de vertrouwde arts van Trump was geweest. Het dossier werd meegenomen door een lijfwacht van de president, vergezeld van een van diens advocaten en een onbekende derde man.

Bornstein noemde het bezoek een 'overval' en verklaarde zich achteraf  bang, bedroefd en zelfs 'verkracht' te hebben gevoeld. Het ging om handgeschreven doktersverklaringen en uitslagen van tests. Bornstein komt met zijn verhaal naar buiten op het moment dat de huidige lijfarts van Trump, Ronny Jackson, wordt beschuldigd van dronkenschap en het onverantwoord uitdelen van medicijnen. Jackson was door Trump voorgedragen om het ministerie van veteranenzaken te gaan leiden maar trok zich terug nadat de verhalen over dronkenschap naar buiten kwamen.

Overdracht

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders was er geen sprake geweest van een inval bij dokter Bornstein maar ging het om een 'reguliere overdracht' van medische dossiers aan het medische team van het Witte Huis. Ze wilde verder niet ingaan op persvragen over wie daarbij aanwezig waren geweest.

Bornstein heeft al een tijd ruzie met Trump. Naar verluidt omdat hij had gehoopt ook in het Witte Huis de lijfarts van de president te worden. Dat ging niet door. Daarna klapte de boze arts onder meer uit de school over diens smetvrees en gebruik van een haargroeimiddel. 

Eerder dit jaar was er discussie over de vermeende hoge cholesterolwaarden van de president die een groot liefhebber is van fast food. In het rapport van de omstreden Ronny Jackson, de inmiddels vertrokken huisarts van het Witte Huis, werd gesteld dat Trump een 'uitstekende hartgezondheid' had. En dat ondanks zijn hoge cholesterolgehalte. De president had een LDL-waarde ('slechte' cholesterol) van 143 mg/dl in het bloed, aldus Jackson. Die waarde ligt echter flink hoger dan de in de VS aanbevolen 100 mg/dl. Externe specialisten vonden Trumps LDL-waarde alarmerend omdat de president juist het medicijn Crestor neemt om die te verlagen. 

Inmiddels speculeren de Amerikaanse media over hoe gezond Donald Trump werkelijk is.