Yilmaz deelt veel foto's van zichzelf op Facebook en Twitter.
Volledig scherm
Yilmaz deelt veel foto's van zichzelf op Facebook en Twitter. © Twitter

Ex-man Maastrichtse Aïcha: Ze kookte graag voor ons

De 19-jarige Aïcha uit Maastricht die afreisde naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS en daar vorige week door haar moeder Monique werd opgehaald, was naar verluidt al getrouwd met de Nederlandse voormalig beroepsmilitair Yilmaz. Volgens de jihadist die Syrische strijders opleidt, had Aïcha een goede tijd bij hen en 'kookte ze met veel plezier voor iedereen'.

,,Ze verzorgde ook thee-feestjes," zo liet Yilmaz gisteren weten aan de Sunday Times. Tijdens het Skype-gesprek met de Britse krant bestrijdt Yilmaz het beeld dat Aïcha als een slaaf zou zijn behandeld. Hij vertelt dat zij blij was en vrij om zichzelf te vermaken.

,,Ik heb haar nooit pijn gedaan. Toen ze met mij getrouwd was, had ze elke dag contact met haar familie. Ze bracht haar dag thuis door of bij de buren. Ze kookte en deed andere meisjesdingen."

Op Twitter ontkrachtte hij vorige week ook de aantijgingen dat hij de Maastrichtse iets zou hebben aangedaan. ,,Mijn ex-vrouw, die ik gedood, gedumpt, gebruikt, misbruikt en verkocht zou hebben aan een Tunische broeder van de Staat, is nu in Turkije," meldde Yilmaz.

Bekeerd en geradicaliseerd
Zijn verhaal staat in contrast met wat Monique over haar 19-jarige dochter aan Nederlandse media vertelde. Zij vertelde aan 1Limburg.nl dat haar dochter in februari vertrok naar Turkije. In de maanden voor haar vertrek zou ze bekeerd tot de islam en geradicaliseerd zijn. Ze veranderde haar naam in Aïcha.

Ze werd verliefd op de voormalig Nederlandse militair Yilmaz die onder meer begin dit jaar in Nieuwsuur te zien was en zich ook op social media sterk profileert. Te zien was hoe hij schietles gaf aan gemaskerde tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad en hoe hij via Skype contact heeft met zijn familie in Nederland.

Yilmaz liet toen weten dat hij wel iets moest doen, 'omdat niemand ingrijpt in Syrië'. Hij ziet daar geen kwaad in. Hij is naar eigen zeggen geen lid van al-Qaida. Wel strijdt hij voor het vestigen van een islamitische staat in Syrië.

Getrouwd en gescheiden
Volgens de Turks-Nederlandse jihadi waren Aïcha en hij daadwerkelijk getrouwd. Ze gingen na een paar maanden echter alweer uit elkaar, maar als vrienden. Hij zou haar niet hebben weggestuurd. ,,We wisten allebei dat het niet ging werken. We gingen uit elkaar en ik ging verder met mijn jihad."

De enige reden waarom Aïcha bleef, was volgens Yilmaz omdat ze de islamitische wet niet wilde overtreden en niet omdat ze gevangen werd gehouden. ,,Ze zei dat het door de islam verboden is voor mannen om hun vrouwen terug te sturen wanneer ze hun land hebben verlaten. Dus ik stuurde haar niet terug."

'Noodkreet'
Maar Monique ontving onlangs een 'noodkreet' van haar dochter en besloot zelf naar Syrië af te reizen. 'Ze wil naar huis, maar kan Raqqa niet zonder hulp verlaten', liet haar advocate Landerloo vorige week weten. Gehuld in een lichaamsbedekkende sluier vertrok Monique opnieuw naar het kalifaat en spoorde met succes haar dochter op.

Aïcha werd bij aankomst in Nederland direct aangehouden, zo liet het Openbaar Ministerie weten. Ze wordt verdacht van 'strafbare feiten die onder meer te maken hebben met misdrijven tegen de veiligheid van de Staat'.