Volledig scherm
President Donald Trump (rechts) met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in september 2017. © REUTERS

Ex-minister Tillerson: Leugens bedreigen de Amerikaanse democratie

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft in een redevoering voor Amerikaanse studenten van een school in Lexington gewaarschuwd voor 'een toenemende crisis in ethiek en integriteit' in het Amerikaanse openbare leven.

Daarmee lijkt Tillerson voor het eerst sinds zijn ontslag in bedekte termen uit te halen naar president Donald Trump, die hij overigens tijdens zijn betoog niet bij naam noemde.

,,Als leiders de waarheid proberen te verhullen, of als wij als volk alternatieve werkelijkheden beginnen te aanvaarden die niet langer onderbouwd zijn met feiten, dan zijn wij als Amerikanen op weg om onze vrijheid op te geven", aldus de ex-minister die in maart werd ontslagen door president Trump.

,,Als wij als volk, een vrij volk, lichtzinnig omspringen met de waarheid, zelfs al lijkt het om de meest banale dingen te gaan, dan springen we lichtzinnig om met Amerika. Dan is de Amerikaanse democratie zoals we die kennen aan zijn nadagen begonnen", waarschuwde de voormalige hoogste diplomaat verder.

Verzuurde relatie

De 66-jarige Tillerson - voormalig CEO van oliereus ExxonMobil - was sinds het begin van Trumps termijn als president, in februari 2017, minister van Buitenlandse Zaken. In maart stuurde het Amerikaanse staatshoofd hem echter de laan uit. 

De relatie tussen beide mannen was verzuurd, onder meer omdat ze over een aantal belangrijke kwesties, zoals Noord-Korea en het nucleair akkoord met Iran, uiteenlopende visies hadden. Tillerson werd vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo.