Volledig scherm
Mandela's voormalige echtgenote Winnie Madikizela-Mandela. © afp

Ex-vrouw Winnie: Mandela toont 'grote vooruitgang'

UpdateDe voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is er veel beter aan toe dan enkele dagen geleden. Dit heeft zijn voormalige echtgenote Winnie Madikizela-Mandela vrijdag gezegd. 'Ik ben geen arts, maar ik kan zeggen dat hij in vergelijking met wat ik een paar dagen geleden zag, enorm vooruit is gegaan.'

Volledig scherm
Winnie en Nelson Mandela trouwden in 1958. © afp

Familieleden van Mandela en leden van het kabinet bezochten vrijdag het ziekenhuis waar de 94-jarige ex-president en voormalige antiapartheidsstrijder is opgenomen. Het bureau van president Jacob Zuma liet donderdag weten dat de toestand van Mandela kritiek maar stabiel was. Mandela ligt al ruim twee weken in het ziekenhuis vanwege een longinfectie.

Demonstraties
Vandaag komt de Amerikaanse president Barack Obama in Zuid-Afrika aan na zijn bezoek aan Senegal. Honderden mensen hebben in Pretoria geprotesteerd tegen het bezoek. De demonstranten schreeuwden leuzen als 'Je mag me niet bespioneren' en 'Obama, stop de steun aan dictators in Afrika'.

De demonstratie is onder meer georganiseerd door de communistische partij van Zuid-Afrika en de grootste vakbond van het land. De betogers liepen door het centrum van de hoofdstad, langs het ziekenhuis waar de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela ligt.  

Geen foto
Obama zei vandaag dat het niet nodig is om te poseren met Mandela. Dat zei hij aan boord van de Air Force One, het Amerikaanse regeringsvliegtuig, dat op weg is naar Zuid-Afrika.

Tegen journalisten zei Obama: 'We zullen zien wat de situatie is wanneer we landen. Ik heb geen behoefte aan een foto met hem. Het laatste wat ik wil doen is opdringerig zijn terwijl de familie bezorgd is.' Het is niet zeker of hij Mandela zal bezoeken. De twee ontmoetten elkaar eerder, maar toen was Obama nog senator.

Volledig scherm
Obama en zijn vrouw Michelle bij hun vertrek uit Senegal vandaag. © epa