Volledig scherm
Martin Winterkorn op archiefbeeld © EPA

Ex-VW-baas krijgt per dag 3.100 euro als pensioen

Martin Winterkorn, de ex-Volkswagenbaas, krijgt nog steeds elke dag 3.100 euro uitbetaald. Naast deze riante pensioenregeling heeft hij voor de rest van zijn leven een dienstauto tot zijn beschikking. De Duitse krant Bild spreekt er schande van: onder leiding van Winterkorn raakte het Volkswagenconcern in problemen door een groot milieuschandaal.

De autobouwer bleek in onder meer de Verenigde Staten gerommeld te hebben met uitstootgegevens van veel dieselvoertuigen. Door frauduleuze software leken de auto's veel schoner dan ze daadwerkelijk waren.

Net nadat dit aan het licht kwam, stapte Winterkorn op. De affaire gaat het bedrijf naar verwachting tientallen miljarden euro's kosten. Bij Volkswagen moeten de komende jaren 30.000 banen worden geschrapt.

Een van de rijkste renteniers van Duitsland

Onderwijl geniet Winterkorn sinds begin dit jaar van zijn pensioenregeling. De 69-jarige oud-topman was 35 jaar in dienst bij Volkswagen en krijgt 70 procent van zijn laatstverdiende salaris (1,6 miljoen euro per jaar) als pensioen. Dat komt neer op 93.000 euro per maand, omgerekend zo'n 3.100 euro per dag. Bild noemt hem de gelukkigste en een van de rijkste renteniers van Duitsland.

Winterkorn had net voor zijn vertrek een bonus van 1,7 miljoen euro gekregen, een uitgestelde betaling voor zijn prestaties in rampjaar 2015. Verder zou hij in 2016 ook 4,1 miljoen euro aan variabele beloningen hebben opgestreken.