Excuses Trump om seksistische uitspraken over vrouwen

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft excuses aangeboden nadat een video was uitgelekt waarin hij zijn agressieve versiertechnieken bespreekt. Trump onthulde in het gesprek onder meer hoe hij tevergeefs probeerde een getrouwde vrouw in bed te krijgen. Ook zei hij dat je bij vrouwen alles kan flikken, als je maar beroemd bent.

De opnames, die in handen zijn van de Washington Post, zijn gemaakt terwijl Trump in 2005 in een bus zat te kletsen met een televisiepresentator. De audio bleef doorlopen terwijl de zakenman en presentator buiten beeld waren. De Republikein bood vrijdag in een verklaring excuses aan, maar benadrukte ook dat Bill Clinton 'veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan'.

Trump laat zich in het opgenomen gesprek plat uit over vrouwen. 'Ik kus ze gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen', pocht hij. 'Je kan alles doen. Grijp ze in hun kruis. Je kan alles doen.' Een paar maanden nadat de opnames gemaakt werden, trouwde Trump met zijn huidige vrouw Melania.

Hillary Clinton heeft laten weten geshockeerd te zijn door de uitspraken van Trump. De Democratische presidentskandidaat valt Trump al langer aan op zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. 'Dit is verschrikkelijk. We kunnen niet toestaan dat deze man president wordt', reageerde ze vrijdag.

Verontwaardiging
Ook partijgenoten van Trump reageerden verontwaardigd. 'Geen enkele vrouw zou ooit in dit soort bewoordingen omschreven mogen worden', zei de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus.

Jeb Bush, die tijdens de voorverkiezingen regelmatig botste met Trump, nam geen genoegen met de spijtbetuiging van zijn voormalige rivaal. 'Als de grootvader van twee dierbare meisjes, vind ik dat geen enkel excuus voldoende is na de walgelijke opmerkingen van Trump, waarin vrouwen worden vernederd', schreef hij op Twitter.

Trump zou vandaag samen met mede-Republikein Paul Ryan deelnemen aan een evenement in Wisconsin, maar Ryan heeft laten weten dat hij 'walgt' van de uitspraken van Trump en dat de presidentskandidaat niet langer welkom is.