Volledig scherm
© ap

Executies zonder proces vanuit Duitsland?

Amerikaanse militairen die in Duitsland zijn gestationeerd, doen mee aan het doden van mensen zonder vorm van proces met behulp van onbemande vliegtuigen. Dit hebben de kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung en de publieke omroep ARD vrijdag gemeld.

De 'executies' met 'drones' van mensen die niet zijn berecht, worden door volkenrechtsdeskundigen zwaar bekritiseerd. De VS zeggen dat de acties nodig zijn in de 'oorlog tegen het terrorisme'. Alleen al in Pakistan zijn door die omstreden Amerikaanse operaties de afgelopen jaren 3000 à 4000 doden gevallen, onder wie zeker honderden burgers.

De VS wilden vrijdag geen inhoudelijke reactie geven op het bericht. 'Ik zal geen enkel detail van deze operaties bespreken', aldus minister van Buitenlandse Zaken John Kerry desgevraagd. Het gebruik van drones, die van een afstand worden bestuurd, zou volgens hem 'soms nodig zijn om levens te redden'. De Duitse regering zegt geen informatie te hebben over de operaties vanaf haar grondgebied. De Amerikanen schermen hun bases af van de Duitse overheid.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.