Volledig scherm
Archieffoto van het Boeing 737 MAX-toestel. © REUTERS

Experts: Boeing-ramp Ethiopië leek op eerdere crash

De vliegramp met de Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines toont ,,duidelijke overeenkomsten’’ met de crash van een soortgelijk toestel vorig jaar in Indonesië. Dat is de voorlopige conclusie van Ethiopische en Amerikaanse luchtvaartdeskundigen die de gegevens van de zwarte doos als eersten hebben bekeken. 

Daarmee lijken de wereldwijd ingrijpende maatregelen - als het luchtruimverbod - gerechtvaardigd.

Volgens het Ethiopische ministerie van Transport wordt na een grondige analyse binnen een maand het volledige onderzoek bekendgemaakt. Zaterdag werd al bekend dat het vliegtuig na het van de grond komen op de luchthaven van Addis Abeba een ongebruikelijk hoge snelheid had. Niet lang na vertrek werden problemen gemeld en toestemming gevraagd om snel te mogen stijgen. Dat vertelde een official die opnames van de gesprekken van de luchtverkeersleiding heeft onderzocht.

Door de crash op 10 maart kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Bij het ongeluk met het toestel van Lion Air in oktober 2018 kwamen alle 189 mensen aan bood om het leven. Dat toestel stortte neer in de Javazee tijdens een binnenlandse vlucht.

Indonesië inspecteert Boeing 737 Max toestellen. Bekijk hier de video:

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.