Volledig scherm
PREMIUM
Santiago Abascal, leider van de extreemrechtse partij Vox, bij binnenkomst van een verkiezingsbijeenkomst in Toledo. Foto Edwin Winkels © Winkels Edwin

Extreem-rechts Vox rukt op in Spanje: Wij gaan dit land redden

Extreemrechts komt na de verkiezingen op 28 april vanuit het niets met tussen de dertig en veertig zetels in het Spaanse parlement, aldus de peilingen. De boodschap van het omstreden Vox is duidelijk: ‘Wij gaan Spanje redden. Viva España!’ Een reportage.

Volledig scherm
Abascal tijdens een bijeenkomst in Madrid, afgelopen donderdag. © Getty Images

Het auditorium van het hotel aan de rand van Toledo is te klein. Zoals bijna alle zalen waar Santiago Abascal zijn opwachting maakt te klein zijn. Buiten excuseert hij zich tegenover de mensen die niet naar binnen kunnen. ,,Wij kunnen geen zalen meer vinden die groot genoeg zijn om al jullie hoop en verwachting te herbergen.”

Niet alle organisaties, en zeker geen gemeentes, willen een ruimte verhuren waar de bijna 43-jarige Abascal – overmorgen is hij jarig – zijn boodschap kan verkondigen. Afgelopen zondag was een uitzondering, toen had hij de vroegere stierenvechtarena in Leganés, een voorstad van Madrid, tot zijn beschikking en sprak hij 8.500 mensen toe met zijn vaste betoog tegen buitenlanders, separatisten en feministen.

In Toledo, het hart van Spanje, zijn enkele honderden mensen op de verkiezingsbijeenkomst zijn afgekomen. ,,Omdat hij de waarheid zegt, duidelijk is. Andere partijen hebben ons bedrogen, altijd voorgelogen. Hij zegt hoe het zit: Spanje valt uiteen, en dat moeten we voorkomen,” vertelt Carmen Aguado.

Aguado is in de vijftig jaar en heeft altijd de conservatieve Partido Popular (Volkspartij) gestemd, net als veel van de aanhangers van Vox. Dat kreeg bij zijn eerste deelname aan de verkiezingen, in 2016, slechts 0,2 procent stemmen; nu schatten de peilingen de partij op 12 procent, maar dat zou nog meer kunnen zijn omdat veel mensen hun stem op de partij niet bekend zouden durven maken.

  1. President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog
    video

    President Mexico na vrijlating zoon El Chapo: we willen geen oorlog

    De Mexicaanse autoriteiten hebben een storm aan kritiek gekregen nadat donderdag de zoon van de bekende drugsbaas El Chapo kort na zijn arrestatie werd vrijgelaten vanwege een geweldsexplosie die de aanhouding veroorzaakte. Maar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verdedigt het besluit. ,,De beslissing is genomen om levens te beschermen. Je kan vuur niet met vuur bestrijden. We willen geen doden. We willen geen oorlog’’, zei hij vrijdag op een persconferentie.