Volledig scherm
Woordvoerder Alexander Gauland van de extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). © AFP

Extreem-rechtse Duitse leider noemt Hitlers daden slechts 'vogelpoep'

Een van de twee leiders van de extreem-rechtse Duitse partij AFD heeft de daden van Adolf Hitler en de nazi's vandaag gerelativeerd. Alexander Gauland (77) noemde ze niet meer dan 'vogelpoep' in het succesverhaal van de Duitse geschiedenis, meldt de omroep Deutsche Welle. 

,,Hitler en de nationaal-socialistische NSDAP zijn slechts vogelpoep in onze duizendjarige, succesvolle Duitse geschiedenis", zei Gauland provocerend tijdens een toespraak op het landelijke congres van de jongerenafdeling van zijn partij (JA) in Seebach in de oostelijke deelstaat Thüringen. ,,Wij hebben een rijke geschiedenis en die is veel langer dan de 12 jaar van nazi-dictatuur waarvoor wij overigens wel onze verantwoordelijkheid erkennen."

Ophef

De uitspraak veroorzaakte flink wat ophef. Secretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer van de conservatieve CDU, die dichtbij bondskanselier Merkel staat,  sprak er schande van. ,,50 miljoen oorlogsslachtoffers en de Holocaust zijn slechts 'vogelpoep ' voor de AfD en Gauland. Dat is het ware gezicht van de partij achter haar burgermasker."

SPD'er Lars Klingbeil verweet de AfD-politicus het bagatelliseren van het nationaalsocialisme. ,,Het is een schande dat dit soort types in de Bondsdag zitten'', twitterde hij.

Ook jonge politici van de AfD provoceerden tijdens het congres. JA-voorzitter Damian Lohr zei: ,,De Europese Unie moet sterven zodat Europa kan leven." De landelijke AFD-woordvoerder Jörg Meuthen onderstreepte de nationalistische aspiraties van zijn partij en vroeg de jongeren mee te vechten voor een 'Europa van vaderlanders'. 

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Gauland de misdaden van de nationaal-socialisten relativeerde. Zo zei hij in september tijdens zijn verkiezingscampagne voor de Duitse parlementsverkiezingen over de periode 1933-1945 waarin Hitler aan de macht was en miljoenen mensen liet vermoorden: ,,Men moet ons die twaalf jaar niet meer verwijten. Die periode staat los van onze identiteit nu. Daarom hebben wij ook het recht om niet alleen ons land maar tevens ons verleden terug te halen." 

De AfD-leider zei verder ook dat 'wij het recht hebben trots te zijn op de prestaties van de Duitse soldaten in de twee Wereldoorlogen.'

Dat veel Duitsers zich afzetten tegen het gedachtegoed van de AFD werd eind vorig jaar duidelijk toen ze de straat opgingen om te protesteren.