Volledig scherm
De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen ligt onder vuur nu blijft dat vijf rechtsextremisten in het Duitse leger zijn geïnfiltreerd. © EPA

'Extreemrechts netwerk in Duits leger'

Duitsland wil de onderste steen boven nu blijkt dat een extreemrechtse militair zich heeft laten registeren als vluchteling om een aanslag te plegen.  Volgens onderzoeksjournalisten zouden nog vijf rechts extremisten in het leger zijn geïnfiltreerd. Vanwege alle commotie heeft minister van Defensie, Ursula von der Leyen haar bezoek aan de Verenigde Staten afgezegd. 

De zaak kwam aan het licht na de aanhouding van een 28-jarige legerofficier Franco A. uit Offenbach. De eerste luitenant, die zich had  laten registreren als vluchteling uit Syrië, had op het vliegveld van Wenen een pistool verstopt in een toilet. Hij werd betrapt toen hij het pistool wilde ophalen. Justitie denkt dat de militair een aanslag wilde plegen, zodat vluchtelingen daar de schuld van zouden krijgen. 

Franco A. en zijn mogelijke handlanger (24) zitten inmiddels vast. Uit afgeluisterde gesprekken tussen de twee  zou blijken dat vreemdelingenhaat het motief is voor de geplande aanslag. In het huis van de handlanger zijn wapens en explosieven gevonden.

Volgens Tagesspiegel had Franco A. ook een aantal politici op een zogenaamde dodenlijst gezet, waaronder oud-bondspresident Joachim Gauck en minister van Justitie Heiko Maas (SPD). Het bestaan van deze lijst werd dit weekend bekend. 

Verontwaardiging

In Duitsland is veel ontwaardiging over de zaak ontstaan. De Duitse militair die geen Arabische achtergrond heeft, kreeg na zijn registratie als asielzoeker wel een opvangplek en toeslag. Hij stelde zich destijds voor als David Benjamin en beweerde een Christelijke zoon te zijn van een groenteboer uit Damascus.  Volgens Berliner Zeitung zou bij het leger al langer bekend zijn dat Franco A. rechtsextremistische ideeën had. Daar is destijds echter geen actie op ondernomen. 

Von der Leyen komt zelf ook onder vuur te liggen. In een interview met de zender ZDF zei ze zondag: ,,Het leger heeft een probleem met de instelling en duidelijk een zwakke leiding.'' De militaire vakbond antwoordde daarop: ,,Leiding begint aan de top.'' Ook stelde Von der Leyden dat het leger zou wegkijken bij problemen. Von der Leyen zou woensdag haar Amerikaanse collega Mattis en functionarissen van de Verenigde Naties ontmoeten.

 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.