Volledig scherm
Michael Adebolajo bekent voor de camera dat hij zojuist Lee Rigby heeft vermoord. © Reuters

'Facebook had slachtpartij soldaat kunnen voorkomen'

Sociaalnetwerksite Facebook had de bloedige hakbijlmoord op de Engelse militair Lee Rigby door twee terroristen kunnen voorkomen als men het overduidelijk verdachte chatgedrag van een van de twee aanslagplegers had gemeld bij de autoriteiten en de geheime diensten.

Volledig scherm
Lee Rigby. © Reuters
Volledig scherm
Michael Adebolajo (l.) en Michael Adebowale. © AFP

Deze conclusie staat in een rapport van een Britse parlementaire commissie die de omstandigheden rond de moord onderzocht. Facebook wordt verweten te weinig te hebben gedaan om de 'overduidelijk extremistische' chats van een van de twee verdachten (Michael Adebowale) te melden aan de geheime diensten. Meer dan een half jaar voor de bloedige aanslag in mei 2013 maakte Adebowale zijn intenties om een soldaat te vermoorden al bekend, zo blijkt nu.

Chats
Adebowale's account werd vanwege zijn chatgedrag wel verwijderd, maar de geheime diensten werden niet op de hoogte gesteld van de gewelddadige inhoud van de online gesprekken die de man voerde. Het Amerikaanse bedrijf Facebook verleent de Britse geheime diensten geen toegang tot de (historie van) deze gesprekken.

Het rapport wijst grote bedrijven als Facebook op hun verantwoordelijkheid: ,,Op dit moment zijn er te veel vrijplaatsen waar potentiële terroristen ongestoord hun gang kunnen gaan. Bedrijven dienen een balans te vinden tussen de privacy van hun klanten en de openbare veiligheid.''

Privacy
Deze conclusie is dan weer tegen het zere been van de voorvechters van digitale privacy: ,,De Britse overheid zou de schandalige aanslag op Rigby niet mogen misbruiken om de privacyrechten van burgers verder in te dammen,'' aldus Jim Killock van Open Right Group tegen The Huffington Post.

In een reactie op de aantijgingen zegt een woordvoerder van Facebook tegen The Guardian: ,,Zoals velen zijn ook wij geschokt door de bloedige aanslag op Lee Rigby. Wij geven geen commentaar op individuele gevallen, maar ons beleid is als volgt: We staan geen terroristische content toe op onze website en nemen alle mogelijke maatregelen om te voorkomen dat mensen Facebook misbruiken voor terroristische doeleinden.''

Incident
Rigby werd op 22 mei vorig jaar op klaarlichte dag aangevallen in de Londense wijk Woolwich. Adebowale en Michael Adebolajo doodden hem met kapmessen. Na de slachtpartij bleven zij rondhangen. Ze zwaaiden met hun messen en een vuurwapen, filmden elkaar en vroegen omstanders zelfs foto's van hen te nemen. Een van de omstanders maakte een video waarop een van de slachters met bebloede handen voor de camera een verklaring aflegt.

Zowel Adebowale als Adebolajo werden door de politie aangehouden nadat zij waren neergeschoten. In februari van dit jaar werden zij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De straf van Adebowale kan na minimaal 45 jaar eventueel worden verkort.

De brute moord zorgde voor grote opschudding in Groot-Brittannië en daarbuiten.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.