Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zegt dat zijn bedrijf de Europese privacyregels zal respecteren.
Volledig scherm
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zegt dat zijn bedrijf de Europese privacyregels zal respecteren. © AFP

Facebook verhuist 1,5 miljard gebruikers uit angst voor privacy-boetes

Facebook verhuist op papier 1,5 miljard leden om te voorkomen dat binnenkort bijna al zijn gebruikers onder de nieuwe Europese privacywetgeving vallen. Overtreding van die regels kan leiden tot boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet.

Het internetbedrijf wil dat de regelgeving alleen gaat gelden voor Europese leden. Facebook bevestigt dat besluit aan persbureau Reuters.  

Facebooks internationale hoofdkantoor staat in Dublin en het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd in het Californische Menlo Park. Alle gebruikers buiten de VS en Canada hebben daardoor een contract met Facebooks Ierse dochteronderneming en vallen onder het Europese privacyregime.

De 1,5 miljard gebruikers uit Afrika, Azië, Australië en Latijns-Amerika gaan vallen onder Amerikaanse regelgeving. Op overtredingen van de Europese richtlijn staan namelijk boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet. Voor het socialenetwerkbedrijf kan dat in de miljoenen lopen.

Verplicht

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) die 25 mei in werking treedt, worden de Europese privacyregels strikter. Overheden, bedrijven en andere organisaties worden dan verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd.

Facebook laat in een verklaring weten dat de Europese privacyinstellingen ook beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. ,,We passen overal dezelfde privacybescherming toe, ongeacht of uw overeenkomst met Facebook Inc. of Facebook Ireland is.''