Daniel Cook.
Volledig scherm
Daniel Cook. © kos

Facebook verwijdert zonder sein profiel overleden vader

Daniel Cook, vader van zes kinderen uit de Australische plaats Brisbane, overleed in maart onverwacht op 34-jarige leeftijd. Twee van zijn kinderen wilden troost zoeken in het Facebookprofiel van hun vader, dat als een soort dagboek herinneringen aan hem levendig houdt. Maar dat kan niet meer. Facebook heeft zonder enige waarschuwing het profiel van Daniel Cook al verwijderd. 

Daniel Cooks zes kinderen: (achteraan) Curtis (14), Abby (17), Harlan (2); (vooraan) Hamish (4), Grace (6) en Saxon (4).
Volledig scherm
Daniel Cooks zes kinderen: (achteraan) Curtis (14), Abby (17), Harlan (2); (vooraan) Hamish (4), Grace (6) en Saxon (4). © kos

Op 14 maart reed Daniel Cook op weg naar huis met zijn motor tegen een lantaarnpaal. De jonge vader van 6 kinderen was op slag dood. De familie was er kapot van. En ze kregen een nieuwe klap te verwerken toen ze een paar weken later zagen dat Facebook zonder enige waarschuwing het profiel van Daniel Cook al had verwijderd. Vooral dochter Abby (17) en zoon Curtis (14) waren ontroostbaar. Ze hadden niet eens de tijd gekregen om alle foto's te bewaren, vertellen ze aan Brisbane Times.

Cooks voormalige partner, Fiona Wrigley, vroeg Facebook bij herhaling om de pagina van de overledene weer in ere te herstellen als liefdevolle herdenking aan de man, maar zonder resultaat. Wrigley is dan ook gestart met een online petitie om Facebook alsnog op andere gedachten te brengen.

'Sociale' media?
,,Facebook beschouwt zichzelf als een platform ter bevordering van banden en relaties tussen mensen, als een plek om ideeën en foto's te delen met geliefden'', schrijft Wrigley op de website van de petitie. ,,Ze hebben de verantwoordelijkheid om deze maatschappelijke betrokkenheid te handhaven. Door de heropening van de Facebookpagina van Daniel Cook te weigeren, doen ze juist het tegenovergestelde. Ze drijven een wig tussen het gebroken hart van Daniels kinderen en de visuele herinnering aan hun geliefde vader.''

Facebook beweert dat een familielid zelf had gevraagd om het profiel van Daniel Cook te verwijderen. Maar daar weet Wrigley niets van. ,,Zijn kinderen en ook zijn huidige partner, Morgan St. John, steunen mijn campagne.'' Wrigley vindt dat Facebook de actie sowieso moet kunnen herroepen. ,,Facebook wurmt zich in ons leven en onze persoonlijke relaties. Ze zouden een soort van beroepsprocedure moeten hebben waarmee directe familieleden een profiel kunnen herlanceren.''

Facebook wijkt niet
De social media-gigant blijft bij haar beslissing. Facebook voorziet in een aantal scenario's om rouwende families tegemoet te komen. In dit geval gaven ze naar eigen zeggen gevolg aan een verzoek van een familielid dichtbij de overledene om de account te verwijderen.

Cook met zijn jongste, Harlan.
Volledig scherm
Cook met zijn jongste, Harlan. © kos
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.