Volledig scherm
© AP

Facebook wist 1,3 miljard valse accounts

De afgelopen maanden heeft Facebook bijna 1,3 miljard valse profielen verwijderd. Het gros daarvan werd vrijwel direct verwijderd nog voor er contact met andere gebruikers was. Wereldwijd heeft Facebook 2,2 miljard actieve leden.

Facebook presenteerde vandaag voor het eerst gedetailleerde cijfers over de maatregelen die het treft tegen de verspreiding van nepnieuws, haatzaaien en fake-accounts.

Alleen al in het laatste kwartaal werden 2,5 miljoen haatdragende en 1,8 miljoen terroristische bijdragen weggehaald. Het leeuwendeel van deze bijdragen werd pas gewist nadat andere gebruikers erover hadden gerapporteerd.

Apps geblokkeerd

Facebook maakte gisteren in een blog al bekend 200 apps te hebben geblokkeerd omdat ze mogelijk misbruik maken van gebruikersgegevens. 

Het bedrijf begon een onderzoek na het schandaal rond Cambridge Analytica. Van de duizenden onderzochte apps worden er 200 aan een nadere inspectie onderworpen. Die apps zijn, totdat er meer duidelijkheid is, nu geblokkeerd. Hiermee lost het bedrijf de belofte van CEO Mark Zuckerberg vorige maand in om nader onderzoek te doen naar alle apps binnen Facebook.

Topje van de ijsberg

Vorige maand liet een voormalig medewerker weten dat Cambridge Analytica slechts het topje van de ijsberg was. ,,Ik ben er bijna zeker van dat het aantal Facebookgebruikers dat is getroffen door soortgelijke praktijken veel groter is dan 87 miljoen. Zowel Cambridge Analytica als andere bedrijven en campagnes waren bij die activiteiten betrokken", vertelde zij aan de rechtbank in Engeland.

In totaal werden 87 miljoen mensen slachtoffer van datamisbruik door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Dat probeerde daarmee Donald Trump te helpen president te worden tijdens de verkiezingen van 2016. Onder de 87 miljoen zijn ook zo'n 89.000 Nederlanders. Mark Zuckerberg legde vorige maand verantwoording af aan de rechter in Amerika. Ook het Europese Parlement heeft hem uitgenodigd.