Facebookbaas Zuckerberg: Het was mijn fout, het spijt me
VideoMark Zuckerberg zegt uitgebreid sorry in de Amerikaanse Senaat. Senatoren zijn sceptisch, maar krijgen geen grip op de CEO van Facebook.
Ik ben Facebook begonnen, ik run het, en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt.
Het spijt me, zegt Mark Zuckerberg onder het oog van een ongewoon grote groep senatoren en een indrukwekkende batterij camera’s. Sommige lenzen moeten op afstand bediend worden, omdat de fotografen niet meer in de zaal passen. Enkele senatoren moeten plaatsnemen aan een klaptafel.
Nooit eerder legde de CEO van Facebook zo publiekelijk verantwoording af, dus de belangstelling is enorm als Zuckerberg zichtbaar nerveus op een vragenvuur wacht. Hij wijst in zijn openingsverklaring op de positieve effecten van Facebook als middel dat mensen verbindt, maar zegt ook: ,,We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat deze middelen worden gebruikt om schade aan te richten.”
Zuckerberg doelt op nepnieuws, buitenlandse inmenging in verkiezingen, haatdragende posts en dataprivacy. Dat laatste bracht hem in de Senaat, die hem op het matje roept vanwege het laatste schandaal, over data van 87 miljoen gebruikers die belandde bij schimmige politieke consultants van Cambridge Analytica. Zuckerberg: ,,Onze kijk op onze verantwoordelijkheid was niet ruim genoeg, en dat was een grote fout. Het was mijn fout, en het spijt me. Ik ben Facebook begonnen, ik run het, en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt.”
Grootste spijt
De verontschuldiging is de start van twee dagen vol intense ondervragingen in het Amerikaanse Congres, misschien wel het belangrijkste moment in de carrière van Zuckerberg (33) en het 14-jarige bestaan van Facebook. De oprichter is haast onherkenbaar in een donkerblauw maatpak – een grijs T-shirt, zijn handelsmerk, voldoet niet in het hart van de wereldmacht.
Toch wijst hij er ook graag op dat hij Facebook als 19-jarige ontwikkelde in zijn studentenkamer. ,,Het is onmogelijk zo’n bedrijf op te bouwen vanuit je slaapkamer zonder fouten te maken,” stelt Zuckerberg. Hij was ‘idealistisch’ geeft hij aan, en schetst het beeld van iemand die soms de mist in is gegaan uit naïviteit. Dat hij met die slaapkamerwebsite inmiddels een van de rijkste mensen op aarde is geworden, zegt hij er niet bij. Wel geeft hij aan: ,,Mijn grootste spijt in het runnen van het bedrijf is dat we langzaam op de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen hebben gereageerd.”
Hij blijft hameren op verbeteringen, die bijvoorbeeld maken dat gebruikers voortaan duidelijker zien met wie ze hun data delen, apps die data oneigenlijk gebruiken worden aangepakt en haatdragende posts eerder gedetecteerd worden. De vraag is of zijn optreden voldoende is om Amerikaanse politici, maar ook adverteerders, investeerders, ontevreden medewerkers en gebruikers in de hele wereld te overtuigen dat data voortaan veilig zijn en verkiezingen geen schade ondervinden van Facebook.
Weinig inzicht
Senator Richard Durbin, Democraat uit Illinois, laat zijn scepsis blijken als hij Zuckerberg vraagt of hij de naam kan noemen van het hotel in Washington waar hij verblijft, of de namen van mensen die hij sms’jes heeft gestuurd. Het antwoord is nee. ,,Dat is waar het om gaat”, reageert Durbin. ,,Je recht op privacy. De grenzen aan je recht op privacy. En hoeveel je weggeeft in het moderne Amerika in naam van - ik citeer - mensen met elkaar verbinden.”
Diverse senatoren dreigen met strengere regels voor gebruik van data, zoals in Europa, wat het voor Facebook moeilijker kan maken om winst te maken. Zuckerberg zegt in te stemmen met regulering, als het naar zijn maatstaven ‘de juiste’ is.
Maar tijdens het verhoor blijkt ook hoe weinig inzicht de meeste politici hebben in de werking van Facebook. Zelden slagen ze er in Zuckerberg in het nauw te brengen, meermaals raken senatoren de technische draad kwijt. Zuckerberg moet de Republikein Orrin Hatch zelfs uitleggen hoe hij geld verdient met een dienst die gratis is. ,,Senator, we plaatsen advertenties,” zegt hij een tikje verbaasd. Hatch: ,,Ik snap het. Dat is geweldig.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Voor dit topterras in Londen haalt de doorsnee Brit zijn neus op (ook vanwege de onuitsprekelijke gerechten)
Voor veel mensen is het pas echt vakantie als ze ergens op een terras kunnen genieten van een drankje en een hapje. Dat kan wel een aanslag zijn op je portemonnee. Onze correspondenten peilen deze zomer de prijzen en de sfeer op toeristische plekken. Vandaag deel twee: Geert Langendorff op het terras van VyTa in Londen. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Nederlander gaat viral met scooterrit door Venetië: politie legt fikse boete en stadsverbod op
Een 19-jarige Nederlander op een scooter heeft afgelopen week ophef veroorzaakt in Venetië. Hij reed doodgemoedereerd door het historische centrum dat verboden is voor voertuigen. -
PREMIUM
Oplopend personeelstekort bezorgt Duitse bedrijven hoofdbrekens
In Duitsland zijn de klanten allang terug, alleen is het personeel, net als in Nederland, er niet om ze te bedienen. Hotels, restaurants en de luchthavens komen duizenden handjes tekort. Het gevolg: complete chaos, sluiting en een reële bedreiging van de economische groei. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.
-
MET VIDEO
Zelenski: ‘Wederopbouw van Oekraïne begint voor einde van de oorlog, en zonder corruptie’
De Oekraïense president Zelenski wil niet wachten tot het einde van de oorlog voordat de wederopbouw van Oekraïne kan beginnen. -
Franse minister in het nauw door seksueel wangedrag
De Franse justitie is een onderzoek gestart naar minister Damien Abad (Gehandicaptenzorg). Tegen hem is een officiële aanklacht ingediend wegens poging tot verkrachting door een collega-politica. -
PREMIUM17
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’