Volledig scherm
Mikey Lythcott heeft veel geluk gehad. Na verschillende operaties heeft hij op 3 september het ziekenhuis mogen verlaten. Maar hij mag pas naar huis vliegen wanneer de dokters daarvoor hun toestemming geven. © Facebook Mikey Lythcott

Facebookvrienden redden Michael na SOS uit ravijn aan andere kant wereld

De 36-jarige Amerikaan Michael Lythcott heeft vrienden over de hele wereld. Hij reist veel en voegt dan steeds nieuwe mensen toe aan zijn Facebookvriendenkring. Meestal steekt Mickey die mensen de ogen uit met foto's van weer een verre vakantiebestemming, maar eind augustus was het anders. 'Help. In gevaar. Bel de politie', lazen zijn vrienden op het sociale medium.

Michael en vakantievriendin Stacey Eno liggen langs de weg, ergens op een steile helling, vlakbij Ubud op Bali. Het is in de nacht van 22 op 23 augustus en het tweetal is net met de scooter uit de bocht gevlogen. ,,Een vrachtwagen kwam ons tegemoet en verblindde ons'', zou Mickey later zeggen. ,,Toen zag ik een bocht. Ik remde, maar de remmen van de scooter weigerden.'' De twee Amerikanen vliegen uit de bocht en buitelen door de lucht. Daarna wordt alles zwart.

Reizen

Eerder die dag was Michael aangekomen op het Indonesische eiland Bali. De 36-jarige Amerikaan, als expat woonachtig in Portugal, had er afgesproken met Stacey Eno, een Amerikaanse die in Zuid-Korea woont en daar Engelse les geeft. Ze hadden elkaar in februari leren kennen tijdens hun soloreizen door Thailand en hadden besloten Bali met de scooter te ontdekken.

Michael reist veel. Normaal gesproken post hij dan foto's van zichzelf staand voor de Eiffeltoren in Parijs, de Big Ben in Londen of poserend met tien husky's in een huskycafé in Maleisië. Foto's die je zelf ook maakt op vakantie, om je familie en vrienden lekker te maken. Maar nu waarschuwt de Amerikaan zijn vele Facebookvrienden via zijn SOS-je: 'Help. In gevaar. Bel de politie'.

Lees door onder de post.

Gebroken rug

Quote

Ik dacht dat we gingen sterven omdat niemand wist waar we waren. We waren beiden gewond

Michael Lythcott

Iets daarvoor is hij wakker geworden na even bewusteloos te zijn geweest. Hij kan amper iets zien, behalve een klein streepje blauwe lucht door de bomen. Hij ligt op de steile helling van een ravijn. Zijn helm, bril en het goedkope mobieltje met Indonesische simkaart is hij kwijt. Zijn rug voelt als gebroken. ,,Ik kon amper nog bewegen. Ik kon mezelf nog net optrekken aan een tak van een boom, maar voelde me bij elke beweging verder naar beneden glijden'', zegt hij tegen CNN. Hij roept naar Stacey. Ook zij kan moeilijk bewegen en denkt dat ze zwaargewond is.

Het tweetal besluit niet meer te bewegen uit angst naar beneden te vallen. ,,Ik dacht dat we gingen sterven omdat niemand wist waar we waren. We waren beiden gewond en ik wist op dat moment zelfs niet hoe we daar beland waren.'' Michaels Facebookvrienden zijn de enige hoop.

Hulp

Die vrienden zien het berichtje dat Michael met zijn eigen telefoon heeft weten te versturen meteen. Aimee Sparks reisde in 2014 met Michael door Nepal, en stuurt hem snel een antwoord. ,,Ik was bang dat hij was gedrogeerd of ontvoerd. Maar toen realiseerde ik me dat Facebook ook sinds kort een belfunctie heeft en ik belde hem.'' Dat lukt. ,,Hij zei dat hij niet wist waar hij was, dat hij in de bossen was wakker geworden maar heel gedesoriënteerd was'', aldus Sparks bij CNN. ,,Ik vroeg hem of hij zijn locatie via Google Maps kon doorsturen. Hij kon nog met één hand tikken. Het lukte.''

Sparks kan met de verkregen informatie de vele vrienden die reageren onder Michaels noodbericht geruststellen. Een andere vriend - deze keer iemand uit Vancouver - belt mensen die hij kent in Indonesië. Iemand anders belt de politie op Bali. Een vriend uit Los Angeles weet met de hulp van online kaarten vast te stellen dat Lythcott en Eno waarschijnlijk in de buurt van een waterval zijn. Hij geeft die locatie door aan de hulpdiensten en het Amerikaanse consulaat.

Michael en Stacey proberen ondertussen vol te houden, maar dat wordt steeds moeilijker. Stacey kan zich nog maar moeilijk vasthouden en begint naar beneden te glijden in het ravijn. Michael verliest af en toe het bewustzijn en de batterij van zijn telefoon raakt op. ,,Uiteindelijk kon ik nog net doorgeven dat er een hotel was in de buurt van onze locatie en daarna viel mijn telefoon uit'', zegt Lythcott.

Operaties

Een paar uren later hoort het tweetal mensen in de buurt. Ze roepen en worden gevonden door het reddingsteam. ,,Het was al de volgende ochtend. Ik kon voor het eerst zien hoe diep we waren gevallen. Het was heel diep'', zegt Michael.

Volledig scherm
Stacey Eno neemt de foto in het ziekenhuis in Kuta, in bed doet Michael Lythcott dapper mee. Beiden zijn geopereerd. © Facebook Stacey Eno

De twee reizigers worden overgebracht naar het ziekenhuis. Michael ondergaat verschillende operaties, onder andere voor een schedelbreuk, een gebroken pols en interne bloedingen. Stacey heeft een gebroken neus, jukbeen en pols. Ook is haar tong gescheurd. 

Michael heeft afgelopen maandag het ziekenhuis in Kuta verlaten. Hij verblijft er nu in een hotel en mag pas naar huis vliegen wanneer dokters hem toestemming geven. Stacey kon het ziekenhuis al eerder verlaten en is al terug naar Zuid-Korea.

,,Ik heb veel geluk gehad'', zegt de Amerikaan. ,,Nee, zonder technologie en vrienden zouden we het niet overleefd hebben. Zonder de mensen die we hebben leren kennen tijdens onze avonturen zouden we grotere problemen hebben gehad.'' Ook Stacey beseft dat ze geluk hebben gehad. ,,Ik weet dat reizen soms eng en risicovol is'', zegt ze tegen CNN. ,,Maar geen van ons beiden zal ooit stoppen.''