Faiza Oulahsen bij de rechtbank in Moermansk.
Volledig scherm
Faiza Oulahsen bij de rechtbank in Moermansk. © ANP Communique

Faiza vraagt koning om hulp in emotionele brief

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen doet vanuit haar cel in het Russische Moermansk via een emotionele brief een dringend beroep op koning Willem-Alexander. Ze schrijft: 'Hopelijk bereikt deze brief u. Ondanks dat ik er recht op heb, heb ik nog steeds geen telefoontje kunnen plegen. Ik wil graag mijn familie spreken, al is het maar voor even.'

Het AD van vandaag toont de handgeschreven brief van de Nederlandse.

Oulahsen, de andere Nederlander Mannes Ubels en nog 28 activisten zitten sinds eind september vast in Moermansk, waar hen een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Via haar advocaat, de enige met wie ze wel contact heeft, hoorde Oulahsen van het aanstaande bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland. Het koningspaar wordt op 9 november ontvangen door president Vladimir Poetin, ter afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar.

Ratten
Oulahsen schrijft koning Willem-Alexander ook over de beroerde omstandigheden in de cel, waar ze de eerste 3 weken verbleef. 'Lekkende waterleidingen, een raam dat niet dicht kon, sanitair dat gebrekkig functioneerde en ratten die 's nachts hun weg naar mijn smerige cel vonden. Inmiddels heb ik een andere cel gekregen.'

Oulahsen en de rest van de bemanning zijn op 19 september opgepakt door de Russische kustwacht. Ze waren met het schip de Arctic Sunrise op weg naar het boorplatform van Gazprom, vlakbij Nova Zembla voor een protest tegen olieboringen.

Reeks incidenten
De actie van de Russische autoriteiten was het begin van een nieuwe reeks incidenten tussen Rusland en Nederland. In de ogen van Nederland had het schip nooit mogen worden geënterd, omdat het zich in internationale wateren bevond, stelde de Nederlandse overheid. Nederland heeft inmiddels een zaak aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Daar begint de eerste hoorzitting op 6 november.

Oulahsen vraagt aan het eind van de brief of de koning de situatie wil bespreken met de Russische autoriteiten. 'Dat zouden mijn mede-lotgenoten en ik zeer op prijs stellen. Ik hoop van harte dat u iets voor ons kunt betekenen.'

Meer hierover vandaag in het AD

Volledig scherm
© AD
  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.