Familie doodgeschoten zwarte man VS krijgt miljoenen

VideoDe nabestaanden van een door de Amerikaanse politie doodgeschoten zwarte man krijgen 3 miljoen dollar schadevergoeding. De familie van Philando Castile (32) is dit overeengekomen in een schikking met de stad St. Anthony in de staat Minnesota. Dat meldt CNN vandaag.

Volledig scherm
Archieffoto: een vrouw op de plek waar Philando Castile in 2016 werd doodgeschoten. © REUTERS

Castile werd aangehouden op 6 juli 2016 toen hij met zijn vriendin en 4-jarige dochtertje in de auto zat. In de daarop volgende woordenwisseling schoot de agent Castile dood. De vriendin van de gedode man streamde beelden van het incident live op Facebook.

Politieagent Jeronimo Yanez die Castile doodschoot, werd in juni 2017 vrijgesproken van dood door schuld. Een dag daarna gaf de politie beelden vrij van de fatale schietpartij. Yanez zal volgens CNN de politiemacht verlaten.

In de VS kwamen na de dood van Castile en enkele anderen protesten tegen politiegeweld en racisme op gang, die wekenlang aanhielden.

Achterlicht

,,Zou dit zijn gebeurd als alle passagiers blank waren? Ik denk het niet." Met die woorden veroordeelde gouverneur Mark Dayton van de Amerikaanse staat Minnesota het doodschieten van Castile.

,,Ik heb geen woorden om uit te drukken hoe geschokt en diep, diep verontwaardigd ik ben dat dit in Minnesota kon gebeuren, bij iemand die werd tegengehouden voor een achterlicht dat niet werkte", sprak Dayton zichtbaar geëmotioneerd tijdens een persconferentie.

Quote

Zou dit zijn gebeurd als alle passagiers blank waren? Ik denk het niet.

Gouverneur Mark Dayton
Volledig scherm
De gouverneur van Minnesota, Mark Dayton. © AFP