Een aantal Boeing 737 MAX-toestellen geparkeerd in Victorville, Californië.
Volledig scherm
Een aantal Boeing 737 MAX-toestellen geparkeerd in Victorville, Californië. © AFP

Familie klaagt Boeing aan na vliegtuigcrash

Nabestaanden van een van de slachtoffers van het onlangs in Ethiopië neergestorte vliegtuig hebben vliegtuigbouwer Boeing formeel aangeklaagd in de Verenigde Staten. Het gaat om de familie van Jackson Musoni uit Rwanda.

Ze houden Boeing verantwoordelijk voor de crash in maart, waarbij behalve Musoni ook alle overige 156 inzittenden om het leven kwamen. Het toestel van Ethiopian Airlines stortte kort na het opstijgen neer. In oktober vond een soortgelijk ongeluk plaats in Indonesië met een zelfde type toestel van Boeing, een 737 MAX-8. Daarbij kwamen 189 mensen om.

Ten minste één van de ongelukken, die in Indonesië, had te maken met een nieuw systeem aan boord dat de neus van het vliegtuig automatisch omlaag duwde. Een software-update moet ervoor zorgen dat dat minder snel weer tot problemen leidt. De familie van Musoni spreekt in de aanklacht van een ontwerpfout.

Miljardenstrop

In veel landen mogen de populaire, relatief zuinige vliegtuigen van het type 7373 MAX uit voorzorg niet vliegen tot maatregelen van Boeing onder de loep zijn genomen. De crash kost Boeing daardoor miljarden dollars. In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren al vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA.

  1. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging

    Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

    De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.