Familie Nederlandse coronapatiënt was in ziekenhuis toen Duitse arts hem ‘uit zijn lijden verloste’
De zaak van de vermeende doodslag op een Nederlandse coronapatiënt die op sterven lag in een Duits ziekenhuis neemt bizarre vormen aan. De familie van de 47-jarige Rotterdammer was in de Uniklinik Essen op het moment dat de verdachte narcosearts hem ‘uit zijn lijden verloste’, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Essen.
Delen per e-mail
Of de familie getuige was van de dodelijke injectie die narcosearts Andreas B. (44) het slachtoffer zou hebben gegeven, kan het OM niet zeggen. De narcosearts handelde volgens de woordvoerster niet op verzoek van de familie van de Nederlander. ,,In dat geval zou de verdenking tegen de arts geen doodslag zijn geweest.’’ Bij doodslag is in Duitsland, anders dan in Nederland, ook sprake van voorbedachte rade. Het verschil met moord is dat ‘laaghartige motieven’ zoals hebzucht of lust ontbreken.
De aanwezigheid van de familie werpt een nieuw licht op de verklaring die de arts na zijn arrestatie aflegde bij de politie over de dood van de Nederlander. Andreas B. verklaarde ‘het lijden van de patiënt en diens familie niet langer te hebben kunnen aanzien.’ Ook in Duitsland is het gebruikelijk dat familie wordt gevraagd naar het ziekenhuis te komen als de situatie van een patiënt verslechtert. De 47-jarige Rotterdammer, die een vrouw en twee schoolgaande kinderen achterlaat, was een dag of tien eerder opgenomen op de intensive care in het universitair ziekenhuis in Essen. Daarvoor verbleef hij in een ziekenhuis in Venlo.
Het OM verklaarde maandag dat de hoofdarts alleen een korte verklaring had afgelegd over de dood van de Nederlandse coronapatiënt en niet over die van een 50-jarige Duitse lotgenoot die eveneens door zijn toedoen zou zijn overleden, maar komt daar nu op terug. ,,Ook in dat geval kon de verdachte het lijden van de patiënt en diens familie naar eigen zeggen niet langer aanzien’’, zegt de woordvoerster.
Hartstilstand
De twee coronapatiënten lagen op sterven en overleden op respectievelijk 13 en 17 november. Volgens de WDR, de openbare omroep van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kregen ze een middel geïnjecteerd dat meteen een hartstilstand veroorzaakte. Het Openbaar Ministerie geeft daar geen commentaar op.
Het ziekenhuis meldde gistermiddag in een verklaring ‘dat het vermoeden bestaat dat de arts opzettelijk en illegaal medicijnen heeft toegediend aan twee ernstig zieke mensen in hun laatste stervensfase, wat heeft geleid tot hun overlijden.’ Actieve euthanasie is in Duitsland verboden. Zelfs een arts mag niet zelf de dood van een patiënt bewerkstelligen.
Monsterklus
Iemand die van de overlijdens hoorde, meldde die volgens het Openbaar Ministerie enkele dagen later aan de ziekenhuisleiding. Die schorste de arts meteen en informeerde het OM. De politie arresteerde B. vorige week woensdag. Hij werd een dag later in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van tweevoudige doodslag. Onderzoek moet uitwijzen of hij meer overlijdens op zijn geweten heeft.
B. had als hoofdarts een hoge functie. De Duitse stichting Patiëntenbescherming riep gisteren op alle overlijdens te onderzoeken op momenten waarop hij dienst had. De recherche is volgens het OM al bezig met die ‘monsterklus’. Andreas B. werkte sinds februari 2020 in de Universitätsklinikum Essen. Daarvoor was hij werkzaam in een ziekenhuis in Heidelberg, bevestigt het OM na berichtgeving door Bild.
Advocaat
De nabestaanden van de 47-jarige Rotterdammer willen voorlopig niet met de media praten en vragen met rust te worden gelaten. ‘Als familie zitten we midden in de eerste fase van rouwverwerking. We zijn nog in shock naar aanleiding van het nieuws uit Duitsland. Het verlies en dus het verdriet is allemaal nog heel vers. In een later stadium c.q. zodra er meer te melden is, zullen wij dat via onze advocaat laten weten’, luidt het in een verklaring verspreid via hun Rotterdamse raadsman Frank van Ardenne.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duitse arts vast voor doden van twee coronapatiënten, collega’s in shock
Een hoofdarts van het universitair ziekenhuis in het Duitse Essen is gearresteerd op verdenking van het toedienen van een dodelijke injectie aan twee coronapatiënten. De slachtoffers, 47 en 50 jaar oud, zouden ernstig ziek zijn geweest. De verdachte legde over één van de gevallen een verklaring af, melden Duitse media. -
Talkshowlegende Larry King (87) overleden
Larry King is zaterdag op 87-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. -
PREMIUM1 jaar later
Deze arts behandelde de eerste coronapatiënt in Europa: ‘We deden wel 15 tests bij hem’
Precies een jaar geleden werd ‘de eerste coronapatiënt van Europa’ ontdekt in Bordeaux. De behandelend arts blikt terug. ,,Er was die avond een enorm kabaal buiten. De internationale pers stond massaal voor de deur.’’ -
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak. -
Derde hoogste jackpot ooit in de VS: 1 miljard dollar voor gelukkige uit Michigan
Na 37 trekkingen is de prijzenpot van de Mega Millions Loterij in de Verenigde Staten afgelopen nacht eindelijk gevallen. Het prijzengeld was inmiddels opgelopen tot maar liefst 1 miljard dollar en het winnende lot is verkocht in de staat Michigan. Het enige wat de prijswinnaar nu moet doen is zich melden met het kostbare papiertje om daarna de derde hoogste jackpot ooit in de VS bij te kunnen schrijven.
-
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
Nederlandse coronapatiënt ‘uit zijn lijden verlost’ in Duits ziekenhuis, arts vast voor doodslag
Een van de twee coronapatiënten die eerder deze maand door toedoen van een arts zouden zijn overleden in een Duits ziekenhuis, komt uit Nederland. Het gaat om een 47-jarige man uit Rotterdam die op sterven lag, zegt het Openbaar Ministerie (OM) in Essen tegen deze nieuwssite.