Volledig scherm
Mohamed Abdeslam © AP

Familie van Salah Abdeslam opgelucht na zijn arrestatie

Arrestatie AbdeslamDe familie van Salah Abdeslam reageert opgelucht op diens arrestatie. Dat meldt de advocate van broer Mohamed in naam van de familie aan de Waalse zender RTBF.

Quote

Men moet er ook rekening mee houden dat die familie al vier maanden onafgebro­ken onder druk staat

Nathalie Gallant, Advocate

,,Hij heeft een gevoel van opluchting", zegt advocate Nathalie Gallant. ,,Ten eerste omdat Salah levend werd opgepakt. Dat was een van de dingen waar de familie op hoopte. Er heerst ook opluchting, omdat de klopjacht voorbij is. Men moet er ook rekening mee houden dat die familie al vier maanden onafgebroken onder druk staat", zegt ze.

Gallant verdedigt ook Abid Aberkan, de man die Salah onderdak bood en die gisteren ook werd opgepakt. Hij werd aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en het verbergen van criminelen.

Gevangenis Brugge
Terreurverdachte Abdeslam zal waarschijnlijk worden opgesloten in de afdeling 'Individuele en Bijzondere Veiligheid' in Brugge. Op die afdeling krijgen alle gevangenen een op maat gemaakt apart regime, schrijft Het Laatste Nieuws. De gevangenis is de enige strafinrichting in België die over een dergelijke afdeling beschikt.

Volledig scherm
Ingang van de zwaarbeveiligde gevangenis in Brugge © Belga
Quote

Er heerst helemaal geen ongerust­heid over zijn mogelijke komst, het is ons werk

Gino Hoppe, Gevangenis Brugge

'Individuele en Bijzondere Veiligheid' werd opgericht in 2008. ,,De afdeling was vooral bedoeld voor gevangenen met vluchtgevaar of voor gedetineerden met aanhoudende gedragsproblemen in de normale sectie. Maar met de terreurontwikkelingen zijn ook die dossiers erbij gekomen", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.

Streng beveiligd
De afdeling is zeer streng beveiligd: de cellen hebben dubbele deuren, al het meubilair zit verankerd in de grond en is opgebouwd uit stevig materiaal en de televisie zit achter plexiglas. Dagelijks worden de cellen er gecontroleerd op voorwerpen waarmee de gevangenen zichzelf, of anderen, kunnen verwonden.

In de afdeling wordt veiligheidspersoneel ingezet dat speciaal is opgeleid om met gevangenen in een zeer specifiek regime om te gaan. ,,Er geldt een apart regime per gedetineerde, afhankelijk van de specificaties in het dossier", aldus Van De Vijver. Ook een zorgteam staat in voor de begeleiding.

Dat met de komst van Abdeslam een extra zware jongen aan de afdeling wordt toegevoegd, lijkt voor het personeel geen probleem te vormen. ,,Er heerst helemaal geen ongerustheid over zijn mogelijke komst, het is ons werk", zegt Gino Hoppe van ACOD Gevangenissen. ,,Het zou ook niet meer dan logisch zijn, mocht Abdeslam naar die afdeling komen, die is daarvoor ingericht."