Familie van teruggevonden Jayme Closs uitzinnig: ‘We kunnen het bijna niet geloven’

MAN AANGEHOUDENEen 21-jarige man is aangehouden in verband met de moord op een Amerikaans echtpaar en de ontvoering van hun 13-jarige dochter, Jayme Closs. De aanhouding had plaats nadat het meisje na drie maanden opdook in het stadje Gordon in Wisconsin. Ze zou na 87 dagen uit de woning van haar ontvoerder zijn ontsnapt.

Dit maakte sheriff Chris Fitzgerald van Barron County bekend. Donderdag dook het meisje op in het plaatsje Gordon, waar ze een voorbijgangster aanklampte. Ze zag er volgens de mensen die haar opvingen ‘slecht en ongewassen uit en was mager. ,,Ik was met mijn hond aan het wandelen toen ze zich aan me vastklampte en om hulp smeekte’’, verklaarde de vrouw tegenover de Star Tribune. ,,Ik herkende haar meteen. Iedereen in deze regio weet wie Jayme is.’’ De vrouw klopte direct aan bij buurtbewoners Peter en Kristin Kasinskas. ,,Dit is het vermiste meisje! Bel het alarmnummer’’, bracht ze uit toen Kasinskas opendeed. 

,,Jayme zag er heel slecht en ongewassen uit. Ze was heel mager, droeg te grote schoenen en had vettig haar’’, zei Karin Kasinskas tegen de lokale krant. Volgens haar echtgenoot was het meisje compleet murw geslagen. ,,Jayme zei niets en toonde nauwelijks emoties.’’ De tiener wist volgens het stel niet waar ze was en had nog nooit van het plaatsje Gordon gehoord. ,,Het was heel onwerkelijk om haar te zien. Maandenlang hebben we over deze vermiste tiener gehoord en gelezen en nu stond ze plotseling in onze keuken.’’ Het echtpaar schakelde meteen de politie in. 

Lees door onder de foto.

Quote

Ik was met mijn hond aan het wandelen toen ze zich aan me vastklamp­te en om hulp smeekte

De vrouw die Jayme Closs aantrof op straat
Volledig scherm
Jayme Closs © FBI

‘Heel blij’

Quote

Dit nieuws is waar we al die tijd op hebben gewacht

Robert Naiberg, Grootvader van Jeyme

,,Ik heb drie maanden in zak en as gezeten. Dit nieuws is waar we al die tijd op hebben gewacht’’, zei haar grootvader Robert Naiberg. Ook tante Sue Allard reageerde geëmotioneerd. ,,Ik kan het bijna niet geloven. Woorden schieten te kort.’’

,,We zijn heel blij dat ze levend is gevonden”, zei haar oom Jeff Closs tegen The New York Times. Op het moment dat Jaymes familie volgens Jeff de hoop aan het opgeven was, kregen ze ,,het beste nieuws ooit”.

Nicht Searra Closs bedankt via Facebook iedereen die de familie hielp met het zoeken. ,,Ik kan jullie nooit terugbetalen voor alle steun, maar ik ben iedereen ongelofelijk dankbaar.’’  

Brute moord

Volledig scherm
Het huis in Barron, Wisconsin, waar Jayme Closs met haar ouders woonde. © AP

Het is 15 oktober als het noodlot toeslaat bij de familie Closs uit het kleine dorp Barron in Wisconsin op 15 oktober. Net voor 1 uur ‘s nachts krijgt de politie een noodoproep. Er wordt niets gezegd, maar de telefonist hoort wel veel rumoer en geschreeuw op de achtergrond. Enkele agenten zijn vier minuten later al ter plaatse. Ze treffen de doorzeefde lichamen van Denise (46) en James Closs (56) aan. Het lijk van de vader lag in de gang, de voordeur bleek ingetrapt. De moeder wordt in een van de kamers teruggevonden. Van de recentelijk 13 jaar geworden dochter Jayme geen spoor.

Meteen start de politie een massale zoektocht naar het meisje. Speurders stellen vast dat ze thuis was tijdens de moorden. Vermoedelijk was zij degene die het noodnummer destijds belde.

Onvindbaar

Direct na de vermissing werd de hele omgeving van het kleine boshuis doorzocht. Ruim tweeduizend vrijwilligers meldden zich aan in de dagen na de moord. Er werden drones, politiehonden, warmtecamera’s en helikopters ingezet en tweehonderd rechercheurs stortten zich op de zaak. Maar het jonge meisje bleef onvindbaar, tot ze donderdag opdook in Gordon.

Over haar vermissing deden ondertussen allerlei complottheorieën de rondte. De tiener zou ontvoerd zijn en het zou van begin af aan al om haar te doen zijn. Ook werd er gesuggereerd dat het Jaimy zelf was geweest die haar ouders zou hebben omgebracht.

Sinds donderdagavond is Jayme herenigd met haar familie. ,,Ik heb drie maanden in zak en as gezeten. Dit nieuws is waar we al die tijd op hebben gewacht’’, zei haar geëmotioneerde grootvader Robert Naiberg tegen The Washington Post. Ook tante Sue Allard reageerde geëmotioneerd. ,,Ik kan het bijna niet geloven. Woorden schieten tekort.’’

Volledig scherm
Sheriff Chris Fitzgerald toont een foto van de aangehouden verdachte Jake Thomas Patterson tijdens zijn persconferentie. © EPA

,,We zijn heel blij dat ze levend is gevonden”, zei haar oom Jeff Closs tegen The New York Times. Op het moment dat Jaymes familie volgens Jeff de hoop aan het opgeven was, kregen ze ‘het beste nieuws ooit’.

Hoofd kaalgeschoren

Tijdens een persconferentie vanmiddag maakte sheriff Chris Fitzgerald van Barron County bekend, dat een 21-jarige man is aangehouden. Jake Thomas Patterson wordt verdacht van de dubbele moord op de ouders van Jayme en de ontvoering van het meisje. De tiener wist te ontsnappen uit het huis waar ze door Patterson vast werd gehouden. Ze klampte de vrouw die haar hond uitliet aan en gaf de politie een beschrijving van de auto van haar ontvoerder. Patterson werd gisteren in zijn auto aangehouden, een kwartier nadat de politie Jayme had gevonden. De verdachte zou op zoek zijn geweest naar het meisje. 

Volgens sheriff Fitzgerald lijkt het erop dat de verdachte ,,al zijn acties goed heeft voorbereid en alle moeite deed om onder de radar te blijven en geen sporen achter te laten”. Hij had zelfs zijn hoofd kaalgeschoren zodat er geen haren zouden achterblijven in het huis van het gezin. Volgens Fitzgerald was Jayme het enige doelwit van Patterson. 

Volledig scherm
Verdachte Jake Thomas Patterson. © AP