Volledig scherm
De familie van de 9-jarige Daniël werd afgeperst. © PLE

Familie van vermoorde Daniël (9): ‘wij werden afgeperst’

Alles wijst erop dat de moord op het Palestijnse jongetje Daniël (9) het gevolg is van een afpersingszaak. De jongen woonde in een Belgisch asielzoekerscentrum en verdween maandagavond. De dag voordat het jongetje dood werd gevonden, kreeg de tante van Daniël een sms: ,,100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug’’. Er zijn vijf verdachten aangehouden.

Daniël verbleef al vier maanden samen met zijn moeder en twee andere vrouwelijke familieleden in het opvangcentrum van Fedasil in het Belgische Broechem. Maandagavond ging de jongen met zijn fiets spelen, maar hij keerde nooit terug. Zijn fiets werd teruggevonden, maar van Daniël was geen spoor. Woensdag werd de jongen dood teruggevonden op de terreinen van het asielcentrum. Hij was met handen en voeten vastgebonden en deels begraven in de gracht.

Volgens de familie van Daniël ontving de tante van de jongen - die ook in het asielcentrum verblijft - dinsdagochtend een sms van een Engels telefoonnummer. Daarin werd losgeld geëist. ,,100.000 euro of je ziet Daniël niet meer levend terug.’’ Bronnen binnen het onderzoek bevestigen dat de sms waarin losgeld geëist werd een belangrijk element is in het onderzoek. Het lijkt er dus op dat het gaat om een afpersingszaak.

Verdachten

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag de vijf verdachten aangehouden. Dat meldt het Antwerpse parket. Ze zijn 19, 20, 21, 24 en 34 jaar oud en verschijnen dinsdag voor de raadkamer, die moet beslissen of ze aangehouden blijven. Verschillende van de verdachten zouden net als de jongen en zijn moeder in het asielcentrum verbleven hebben. 

De feiten zijn momenteel gekwalificeerd als gijzeling en moord, maar meer wil de politie daar voorlopig niet over kwijt. Ook het afpersingsverhaal bevestigt de politie vooralsnog niet.

  1. Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzichtig want dit is Kenia’
    Over ons

    Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzich­tig want dit is Kenia’

    Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia. Zo luidt de kop boven het artikel over de Nederlandse Tob Cohen dat op 2 augustus op deze site verschijnt. De verdwijningszaak, die een tragische climax zou krijgen en nog steeds niet is opgelost, houdt journalist Caspar Naber vrijwel dagelijks bezig en bracht hem zelfs naar Nairobi. Hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je? Nabers zoektocht in zijn eigen woorden.