Volledig scherm
John Foley © Screenshot

'FBI ontmaskert binnenkort kelensnijder'

De FBI en de Britse antiterreurpolitie hebben drie van de vier 'Beatles', de Engelse jihadstrijders die naar Syrië vertrokken, ontmaskerd. Daaronder zou ook de beul 'Jihadi John' vallen die de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff onthoofde, melden bronnen aan de Engelse kranten. De beul in de verschillende video's zou dus één en dezelfde persoon zijn.

Volledig scherm
Steven Sotloff © Screenshot
Volledig scherm
David Haines © reuters

Volgens de Mirror, die de bron heeft gesproken, wordt binnen enkele dagen de identiteit bekend gemaakt van de beul. 'Er is 99,9 procent zekerheid omtrent de identiteit van moordenaar.' Volgens de krant is de beul van Foley dezelfde beul als die van Sotloff. De autoriteiten houden een race tegen de klok om Jihadi John op te pakken. Ze zijn doodsbang dat de beul zijn beloften waar zal maken: het doden van de Brit David Haines.

Twaalf mensen opgespoord
Momenteel wordt volgens de Mirror het netwerk van jihadi's opgerold. Iedereen die de man en zijn medestrijders hielp met zijn vlucht, geld en contacten, wordt opgepakt. Dat zijn inmiddels al twaalf mensen. De Express vertelt dat een van de familieleden van de jihadi's samenwerkte met de FBI om de identiteit te ontdekken.

Ook vertelt de krant dat Jihadi John vroeger in Londen woonde, net als de andere Beatles. Volgens de RN werd voor de identificatie stem- en gezichtsherkenning gebruikt. De ogen zijn langdurig geanalyseerd. De verdachte is een bekende van de politie, aldus RN. Autoriteiten moeten ook dit nog bevestigen.

John van de Beatles
Groot Brittannië is al weken in de ban van 'Jihadi John', de vermeende kelensnijder van IS. De beul heeft namelijk een sterk Brits accent, dat doet vermoeden dat hij een van de vier 'Beatles' is. De 'Beatles' komen uit Groot Brittannie en zijn als Jihadstrijders vertrokken naar Syrië, waar ze gijzelaars gevangen houden. Ook de afzonderlijke leden kregen Beatle-namen: John, Paul, George en Ringo.

John zou aan het hoofd staan de groep en is volgens een ex-gijzelaar, wiens identiteit stil wordt gehouden, verantwoordelijk voor allebei de moorden. Of dat ook werkelijk het geval is en wat de echte naam is van de beul, zal binnenkort worden bekend gemaakt.

Klopjacht
Veiligheidsexperts dachten een paar weken geleden eerst dat de man die in de twee onthoofdingsvideo's te zien is, de 23-jarige Londense ex-rapper Abdel-Majed Abdel Bary was. Dat werd echter snel weer ontkracht, waarna de klopjacht door de FBI vervolgde.