Volledig scherm
De fracties van PVV en VNL in de tweede kamer. © ANP

Felle oppositie eist openheid kabinet over MH17

De oppositie in de Tweede Kamer wordt steeds kritischer over de houding van het kabinet in het MH17-dossier. Na CDA en D66 eist ook de PVV nu in felle bewoordingen dat er zo snel mogelijk 'totale openheid' wordt gegeven over wat Nederland wel en niet wist in de dagen voor de ramp.

,,Het kabinet heeft de afgelopen weken gewurmd en gedraaid om maar niet het volledige verhaal te hoeven vertellen'', zegt PVV-Kamerlid Raymond de Roon. ,,Het kabinet kan die verdenking alleen wegnemen door nu snel volledige openheid te geven.''

Openbaar
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat het volledige verslag van de bijeenkomst in Kiev, waar het AD vandaag over schreef, uiterlijk vrijdag om 12 uur openbaar wordt gemaakt. ,,Het kabinet heeft dat nu al meerdere keren geweigerd, maar er is geen enkele goede reden voor'', zegt Omtzigt.

Volgens Sjoerd Sjoerdsma (D66) lijkt het er steeds meer op dat Nederland kort voor de ramp belangrijke informatie verkeerd heeft ingeschat. Dat vindt ook Louis Bontes (VNL). ,,En ik heb het idee dat de regering dat zo lang mogelijk voor zich uit wil schuiven, ook omdat het de campagne naar de verkiezingen in maart kan schaden. Het feit dat Nederland het onderzoek naar de ramp leidt, maakt het ook ingewikkeld. Maar de waarheid moet op tafel, en snel ook.''

De Kamer heeft begin februari weer een MH17-overleg met het kabinet. Een verzoek om een sneller debat, met daarbij ook premier Rutte, werd afgewezen.